{ "title": "Kurdeşen Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kurdesen-Hastaligi-76.jpg", "date": "19.01.2024 07:19:40", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Kurdeşen Hastalığı: bu rahatsızlık insan cildinde oluşumu, kaşıntılı ve yuvarlak, oval görünümünde kızıl ve kabarık, orta tarafı soluk ve sönük görünümündedir. Deri yüzeyinde oluşu ve hacim olarak, çok küçük olarak başlar, milimetre ve santimetreye kadar çıkar. Bazen bu kabarcıklar saniyede oluşur ve kaybolabilir. Bazı zamanlarda aylar süren sıkıntılı durumlarla karşılaşmak mümkün olabilir. Bazen bir bakarsanız kaşıntının yanında aşırı yanma, baskı ve ağrılı durumlar oluşabilir. Bütün bu belirtilerin dışında göz çevresi, dudak, dil, el, ayak kısımlarında da oluşabilir. Bu oluşan alerjik lezyonlar vücutta altı haftadan daha uzun süre kalıyorsa, bu durum kronik olarak adlandırılabilir. Kurdeşen hastalığı, tıbbi adı ise (Ürtiker) yani Alerjik deri döküntüsü olarak bilinen bir hastalıktır. Bu sıkıntılı durum özellikle küçük çocuklarda çok belli bir şekilde görülür. Hastalık özellikle kırmızı, kızıl leke şeklinde kendini belli eder çok tatlı bir şekilde kaşıntı yapar. Bu hastalığın Akut ve kronik olarak iki değişik türü vardır, çok kısa süreli olana alerji akut, uzun süreli olan alerji ise kronik ürtiker diye bilinmektedir. Akut olarak bilinen kurdeşen hastalığının oluşması genel olarak, deniz mahsulleri, evcil hayvanlar, ilaçlar, arı sokması, gibi nedenlere dayanmaktadır. Kronik olan ise güneş de aşırı kalma değişik ilaçlar ve strese bağlı olan sıkıntılardır.

Kurdeşen Görülme Sıklığı

Kurdeşen genel olarak, kadın erkek ve tüm ırkları etkilediği görülmüştür. İnsanların yaşamları boyu genel olarak bu duruma maruz kalmaları yüzde 15 ile 25 arasında görülebilir. Akut kurdeşen genel olarak çocuk ve gençlerde daha sık olarak görülmesinin yanında, kronik kurdeşen daha çok yetişkin ve bayanlarda rastlanan bir sağlık sorunudur.

Kurdeşen Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bu hastalığın insan teni üzerinde oluşması ve değişik şekillerde sepmesi olağandır. Bu yayılma son derece hızlı olabilir. Kurdeşen hastalığı kırmızı ya da kızıl bir görüntüye sahiptir. Bu hastalık sıcaktan çok etkilenir aşırı sıcaklarda kaşıntısı çok olacağından vücuda yayılması da hız kazanmaktadır. Bazı kızarıkların üstü derme gibi beyaz pulcuklarla kaplı olabilir. Bu rahatsızlık genel olarak akşamları yatarken ya da geceleri istem dışı uyurken kaşıntı meydana geldiği için yayılması o derece hızlı olabilmektedir. Tabi bütün bu olumsuzluklar insanda yaşam kalitesini bozduğu için stres artışı oluşur. Bu gibi stresli durumlarda bu hastalık dahada artarak yayılmalar meydana gelir. Kurdeşen hastalığından kurtulmak ya da korunmak için çeşitli kremler ve haplar önerilmektedir. Tabi öncelikle yapılacak olan doktor muayenesinde, hastalığın genel durumu tespit edilerek, hastada uygulanacak tedavi yöntemi belirlenmelidir. Uygulanacak düzenli tedavi, kurdeşen rahatsızlığının oturmuş duruma getirerek sağlığımıza önemli, katkılar sağlayacağı kesindir. Tabi burada en önemli konu ilaç tedavisinden sonra bu hastalık tekrar oluşabilir. Bunun olmaması için, yiyeceklerimize çok dikkat etmeliyiz. Özellikle alerjik olan gıdalardan uzak durmamızda fayda var.

Kurdeşene Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

Burahatsızlığa maruz kalmadan evvel kesinlikle beslenme alışkanlığınıza çok önem vermeniz gerekmektedir. Özellikle ne olursa olsun bazı besinleri çok sevseniz dahi aşırıya kaçmamanız da yarar var. Özellikle çok yağlı besinlerden kaçınmak gerekir. Çünkü yağlı olan gıdalar alerjiyi adeta tetikler. Bütün bu önlemlere ek olarak kola, çikolata, cips, gibi yiyecek ve içecekler tüketildiğinde bu rahatsızlık birden hortlayabilir. Bu rahatsızlığa yakalanırsanız doktorunuzun size önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Tabi rahatsızlık devam ederken mümkün olduğunca serin yerlerde olma, yani sıcaktan kaçınmalısınız. Kaşıntılar çok sık olursa kesinlikle kaşı mayınız. Yapılacak olan en güzel şey ılık duş almak olacaktır. Güneş ışığından kaçınmanızda fayda var. Bütün bunlara maruz kalmamak için kendinize ve beslenmenize çok özen gösterin ve stresten uzak durun.
" } ] }