{ "title": "Kulak Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kulak-Hastaliklari-44.jpg", "date": "21.01.2024 03:29:05", "author": "demet han", "article": [ { "article": "Kulak hastalıkları hastalığının şiddetine ve oluşum yerine göre farklı adlandırılmaktadır. Kulak hastalıkları duyma hissi için çok önemli yer teşkil eder. Kulak zarının zarar görmesi duymayı engeller. Kulak bölgeleri çekiç, örs ve üzengi olmak üzere 3 ayrılır. Kulağa etkide bulunan çeşit çeşit kulak hastalıkları bulunmaktadır.

Kulak hastalıkları

Orta kulak iltihabı: Çoğunlukla çocuklarda görülen hastalıktır. Bu hastalığın başlıca nedeni bakterilerdir. İki çeşit orta kulak iltihabı bulunur. Kronik orta iltihap ve akut orta iltihap olmak üzeredir. Akut kulak iltihabı kısa süreli olan bir hastalıktır. Boğaz enfeksiyonu yaşar. Östaki borusu tıkanır ve bakteriler burada tıkanır ve birikir. Bu da orta kulak iltihabına neden olur. Kronik orta kulak iltihabı ise geçmesen belirli zamanlarda olup daha sonra belirli aralıklarla gerçekleşen tıbbi bir kulak hastalıktır. Çocuklarda fazla görülmesinin nedeni çocukların daha östaki borusunun uzamamasından kaynaklanır. Bu nedenle çocuklarda büyük sıklıkla gözükür. Ateş, kulak ağrısı, duymama ve huysuzluk gibi belirtiler gösterir. Tedavi olarak çoğunlukla ilaç yardımı ile tedavi sağlanmaktadır.

Vertigo: Baş dönmesi sonucu oluşan ve diğer organlara yayılan bazen ciddi durumlar yaratabilen tıbbi rahatsızlıktır. Orta kulak iltihabı buna neden olabilir. Dengesizliğe neden olur. Böyle durumlarda doktora başvurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. İlaç yardımı ile tedavi sağlanır ancak geçmesi gibi durumlarda bazen ameliyat yapılabilmektedir.

Kulak nezlesi: Orta kulakta oluşan bir hastalıktır. Östaki borusunun hava almaması sonucu oluşur.

İşitme kaybı: En bilineni bu kulak hastalığıdır. 3 başlıkta incelenir. İletim tipi, sensörinölar ve mikst işitme kaybı olmak üzeredir. Dış kulak veya iç kulakta gerçekleşmişse iletim tipi işitme kaybı, iç kulak, beyin veya sinirlerde olmuşsa sensörinöral ve tek bir yerde değil de birçok yerden kaynaklanmış bir rahatsızlıksa mikst işitme kaybı oluşur.

Meniere hastalığı: İç kulakta olan dengeyle ilgili sorun yaşanmasını sağlayan sıvının basıncı arttırması sonucu baş dönmesine neden olan hastalığa meniere hastalığı denir. 40 yaş üstünde görülme daha sıklıkla olur. Erken teşhis önemlidir. Çünkü beyne zarar verme olasılığı oldukça yüksektir. Doktorlara başvurulup hastalık ciddiye alınmalıdır. Bu kulak hastalığında kulak çınlaması yaygın olarak görülür.
" } ] }