{ "title": "Kronik Akciğer Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kronik-Akciger-Hastaliklari-19.jpg", "date": "20.01.2024 08:34:00", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Kronik Akciğer Hastalıkları, Vücudun göğüs alanındaki sağ ve sol kısımda bulunan akciğer; solunum açısından son derece önemli bir organdır. Atmosferde yer alan temiz oksijeni vücut kapsamına alıp karbondioksit maddesinin dışarı atılmasını sağlayan akciğerin dış kısmı zarla kaplıdır. Bu zar koruma görevi üstlenerek birtakım rahatsızlıkları önlemektedir. Fakat akciğer zaman zaman fonksiyonunu yerine getiremeyip bazı hastalıkları beraberinde getirmektedir. Bu durum vücut direnci açısından sorun teşkil etmekte olup kronik akciğer hastalıkları yönünden her yaştan insan yaşamını olumsuz etkilemektedir.

Bu hastalığın kronik adı altındaki genel anlamı uzun süredir devam eden bir rahatsızlık olduğu için hayatı tehdit altında bırakma olasılığı yüksektir. Genetik özellik, hava kirliliği, akciğeri tahriş eden maddelerin kullanımı ve tütün içiciliği kronik akciğer hastalıklarına ortam hazırlar. Söz konusu bu problemlere uzun süre maruz kalan akciğerde iltihaplanma, göğüs sıkışması ve hırıltı durumları meydana gelerek hava yolları tıkanır. Bununla birlikte doku parçalanması oluşur.

Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik akciğer hastalıklarının tedavisi uzun vadede olumlu sonuç verebilir. Bunun için sağlık bakımından zararlı olan her şeyden ve teşhisi konulan tanılardan uzaklaşmak tedaviye fayda sağlayacaktır. Sigarayı hayattan çıkarmak, doktor tavsiyeli ilaç kullanımı, devamlı oksijen terapisinin sağlanması, temiz hava koşullarında yaşam sürdürmek, birtakım ilgili aşıların yapılması, rehabilitasyon ya da akciğer naklinin yapılması bu sağlık sorununun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Ayrıca, hekim kontrolünün düzenli bir şekilde sağlanarak iyileşme aşamasının gerçekleştirilmesi tedavi yönünden son derece önemlidir.

Hava akışının zayıf olduğu kronik bir akciğer hastalığıdır. Tipik bir şekilde zamanla daha kötü hale gelir. Öksürme, balgam ve nefes darlığı belirtileri arasında yer alır. Bu hastalığın sebebi kalıtsal, sigara kullanımı, dumanlı ve kirli hava koşullarına uzun süre kalmaktan kaynaklanır. Nefes darlığı, balgam ve şiddetli öksürme belirtileri bu hastalıkta yüz göstermektedir. Şiddetli öksürmeyle birlikte kaburga kemiklerinin kırılması da olası bir durumdur. Artan nefes kesilmesiyle birlikte ateşlenme ve balgamın yeşil renkten sarı renge dönüşümü gerçekleşir. Soluk almada hız, kalp atışında artış, terleme ve deri renginin koyu bir hal alması gibi durumlar kronik obstrüktif akciğer hastalığı belirtileri arasında yer alır.
" } ] }