{ "title": "Kron Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kron-Hastaligi-68.jpg", "date": "19.01.2024 18:24:20", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kron hastalığı, sindirim sistemi ile alakalı olan bu hastalıkta vücudun tamamı etkilenir. Kalın ve ince bağırsak, mide, yemek borusu gibi vücudun tamamını etkileyen hastalık olarak tanımlanır. Midede ülser oluşumunun olumsuz yönde etkilenmesine sebep olurken kalınlaşma meydana getirir. Kalınlaşma vücudunun birçok alanında görülürken; bağırsak ve yemek borusu ne kadar devam eder. Bu bölümlerde daralma yaratır. Kron hastalığı iltihaplanma ile gözlenirken kanser ile alakası yoktur. Kötü ihtimalle kanserle ilişkileri ilişkilendirilen bu hastalıkta gerekli araştırmanın yapılması gerekir. Dünyada İskandinav ülkeleri, Britanya, Birleşik Devletler, Orta Avrupa gibi bölümlerde gözlenirken; nadir olarak Afrika ve Asya gibi ülkelerde de görüldüğü belirtilir. Genellikle beyaz olan kişilerde gözlenir. Kron hastalığı çocukluk döneminde ve ileri yaşlarda olması muhtemel olan hastalıktır. Sıklıkla kadınların karşılaştığı hastalıklar olarak belirtilse de erkeklerde de görülme olasılığı yüksektir.

Kron hastalığı sebepleri nelerdir?

Henüz nedeni bilinmeyen bu hastalıkta bakteri, virüs veya genetik yol ile hastalığının oluştuğu belirtilmektedir. Genetik yönlü olarak kromozomların kırık olması hastalığa neden olarak belirtilir. Kron hastası olan kişilerin çocuklarında bulunma ihtimali mümkün değildir. Yani genetik bir hastalık olmayan hastalık çocuk sahibi olmaya engel değildir. Bağırsakta bulunan bakteriler ile çoğaldığı düşünülmektedir. Kesin olarak ispatlanmamış bu hastalığın belirtisinde yaşam koşullarının araştırılması gerekir. Kişide bulunan aşırı stres, üzüntü, sıkıntı gibi psikolojik etkenlerden etkilenmediği belirtilmiştir. Vücutta bağışıklık sisteminin hasar görmesi hastalığa yakalanma riskini artırır.

Kron hastalığı belirtileri nelerdir?

Kişinin karın bölgesinde ağrı görülürken; ishal, kabızlık, ani ortaya çıkan kusma, aşırı kilo kaybı, karın bölümünde şişlik, yorgunluk, vücutta iltihaplanma, yüksek ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Kalınlaşma meydana getirdiği için bağırsak tıkanıklığına sebebiyet verir. Dışkılama esnasında dışkıda kan oluşumu gözlenir. Genital bölgede çatlak veya akıntılara sebebiyet verir. Cilt üzerinde kırmızı renkli şişlikler, ağızda aft oluşumu, eklem ağrıları, iç organların etkilenmesi, gözde iltihaplanma gibi belirtilerle kendini belli eder. Hastalığa yakalanan kişi de aşırı halsizlik gözlenirken; sürekli yatma hissi bulunur.

Kron hastalığı teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Saydığımız belirtileri bulunan kişinin vakit kaybedilmeden doktor kontrolü yaptırması gerekir. Yapılan testler ile vücutta bulunan apse oluşumu ve kan seviyesinin düşüklüğü Kron hastalığının olması ihtimalini düşündürür. Uygulanacak teşhis için kalın bağırsağın görüntülenmesi, mide görüntülemesi, kolonoskop incelemesi ile hastalığın teşhisi yapılır. Gerekirse hastadan biyopsi yapılarak hastalığın kesin tanısı konulur. Uygulanacak ilaçlı tedavi ile hastanın tedavi edilmesi sağlanırken; ilerlemiş safhasında cerrahi işlem uygulanabilir. Törüner ismi verilen tedavi yöntemi ile hastalığın tedavisi uygulanır. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların Doktor kontrolünde kullanılması ile gerekli tedavi sağlanır. Tedavi kişiden kişiye değişiklik gösterirken; erken tanı hayat kurtarır.
" } ] }