{ "title": "Koyunlarda Şap Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Koyunlarda-Sap-Hastaligi-66.jpg", "date": "19.01.2024 23:15:16", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Koyunlarda Şap Hastalığı, halk arasında dabak hastalığı olarak bilinir. Bütün çift tırnaklı hayvanlarda görülen hastalıktır. Ayak ve ağız hastalığı olarak da bilinir. Koyun, sığır, inek, koyun, keçi, tavuk şap hastalık virüsüne yakalanır. Yabani hayvanlarda bu hastalığa yakalanır. Bu hastalık inek ve koyuna daha sık bulaşır. Şap hastalığı sütlü olan hayvana etki eder. Sütünde azalmaya neden olur. Ağız ve burun akıntısı oluşturur. Şap hastalığı koyunun ağız içi, tırnak kenarı, meme ve işkembede ciddi ağrı yara oluşturur. Şap hastalığı virüs enfeksiyonudur. Hayvanın ağız yolundan geçer. Solunum yoluyla iç organına etki eder.

Koyunlarda şap hastalığı bulaşıcı hastalık olduğu için başka hayvandan da bulaşabilir. Koyun sahibine de hastalık bulaşabilir. Koyuna bakan kişi kendisine dikkat etmelidir. Şap hastalığı hayvanın yemine de bulaşır. Yem, saman, ot içine virüs olarak yerleşir. Koyun yem yerken ağzında yara oluşturur. Hayvanın ağzında salya ve içi su dolu kabarcık meydana gelir. Koyunun sağlığına etki eder. İştah kaybı oluşturur ve ciddi kilo kaybı görülür. Koyunun memesinde yara oluşur. Hayvan toparlayarak yürür veya hiç yürüyemez. Yere çöker kalkamaz hale gelebilir. Koyunun sütünde azalma ve koku hissedilir. Sütün rengi değişir. Koyunun direnci düşer. Hayvan sahibi veterinerden yardım alarak hayvanın iyileşmesini sağlamalıdır.

Koyunlarda şap hastalığı oluşmaması için neler yapılmalıdır

Koyuna şap aşısı yapılmalıdır. Diğer hayvanlara da bu aşı yapılmalıdır. Koyunun olduğu ortam kireç ile boyanmalıdır. Hayvanın yemi temiz olmalıdır. Saman, ot içinde mikrop, yabancı cisim olmamasına dikkat edilmelidir. Koyunun memesi temiz yıkanmalıdır. Süt sağma makinası temiz yıkanmalıdır. Sütü sağan kişi el temizliğine dikkat etmelidir. Koyunların otlatıldığı yer temiz olmalıdır. İçilen su ve etrafı temiz olmalıdır.
" } ] }