{ "title": "Koyun Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Koyun-Hastaliklari-52.jpg", "date": "20.01.2024 04:54:34", "author": "Mustafa Güler", "article": [ { "article": "Koyun hastalıkları, koyunlar ülkemizde halkın beslenmesinde en önemli protein kaynağı olan kırmızı et ve sütün belirli bir kısmını sağlamaktadır. Koyunlar kurak şartlarda hayatlarını devam ettiren, merayı en iyi bir şekilde değerlendiren ve yavru verebilen ekonomik hayvanlardır. Ülkemizdeki iklim ve coğrafi şartlarına baktığımızda koyunların önemi korunmakta ve hatta gelecekte daha önemli hayvan türleri olacağı için koyunlara çok iyi bakılması gerekmektedir. O da bir canlı olduğu için hasta olabilmekte.

Koyun hastalıkları nelerdir?

Akciğer kıl kurdu hastalığı, bu hastalığın nedeni nematodlar akciğer bronş ve alveollerine yerleşirler. Genel olarak belirtileri koyunlarda solunum zorlukları, öksürük, göz ve burun akıntısı, zayıflama ve vücut ısısında yükselme şeklinde gözlemlenmektedir.

Anaplazmoz hastalığı, bu hastalığın genel nedeni koyunlarda anaplazmoz'un etmeni anaplazma ovis denilen kan asalağıdır. Belirtileri ise yüksek ateş, sarılık, düşkünlük ve kan işeme olmaktadır.

Basilli kan işeme hastalığı, bu hastalığın belirtisi hayvanın ateşinin yükselmesi, geviş getirmesinin durması ve hastalık daha çok ilerlerse idrar koyu bir renk alır. Bu hastalıkta önlem alınmazsa ölüm oranları çok fazlalaşmaktadır.

Koyun çiçek hastalığı, bu hastalığın belirtisi koyunların vücutlarının yağsız yerlerinde çiçek şeklinde yaralar görülmektedir. Yüksek ateş, nabız yükselmesi, solunum zorluğu ve gözlerde şişme genel belirtileri arasındadır.

Mavi dil hastalığı, bu hastalık sadece koyunlara özgü bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtilerinde dilin morararak şişmesi ve sarkmasıdır. Bunun yanı sıra hayvanda ağız, dil, burun kısmında kabarmalarda gözlemlenmektedir.

Pieten (Tırnak arası) hastalığı, bu hastalığın yoğun görüldüğü aylar sonbahar ve kış aylarıdır. Meranın ve ağılın çamurlu olması hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir etmendir. Belirtileri arasında koyunların tırnak araları kötü bir koku olur. Bunun yanı sıra hayvan topallar ve tırnak şekil değiştirir. Önlem alınmazsa tırnak düşebilir.

Uyuz böcekleri hastalığı, koyunlarda baş, vücut ve ayaklarında görülmektedir. Koyunun vücuduna yerleşen bu böcekler deri üzerinde yaşamaktadırlar. Öncelikle şiddetli bir şekilde kaşıntı yaparlar daha sonra kabarcık ve kalın kabuklar oluşturmaktadırlar. Belirli bir süre sonrasında hayvanın vücudu çıplaklaşmaya başlar.
" } ] }