{ "title": "Koroner Arter Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Koroner-Arter-Hastaligi-24.jpg", "date": "19.01.2024 06:23:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Koroner arter hastalığı, koroner arterlerde ortaya çıkan daralmayla ortaya çıkan bir hastalıktır. Koroner arterler kalbe ihtiyacı olan kanı ve oksijeni taşıma görevini üstlenir. Kalp devamlı şekilde vücuttaki diğer organlara kan pompalama görevini koroner arterler yardımıyla sağlıklı bir şekilde yapabilir. Kalp canlıların yaşam merkezi gibidir. Herhangi bir sebepten dolayı kan pompalama görevini yerine getiremezse, yaşamsal bir risk meydana gelir. Kalbin her zaman yorulmadan görevini yapabilmesi içinde enerjiye ihtiyacı olur. Koroner arterler kalbin kanlanmasını sağlayarak, bu enerji ihtiyacını karşılar. Ancak koroner arter hastalığı ortaya çıkarsa, kalbin beslenmesi, kanlanması mümkün olmaz. Bu durumda kişinin göğüs ağrısı çekmesi, kalp krizi geçirmesi gibi istenmeyen ciddi sorunları meydana gelebilir. Koroner arter hastalığı kalbi besleyen damarların daralmasıyla yaşanır. Damarlardaki daralma yağlı maddeler yüzünden oluşan plaklar nedeniyle oluşur. Normalde koroner arter yüzeyleri pürüzsüz olup, kan akışının sağlıklı olmasını sağlar. Damar içi hücreler damarın daralmasını önleyecek maddeler salgılayarak buna yardımcı olur. Ancak koroner arter hastalığı oluştuğunda, damarlarda daralmayla birlikte tıkanıklık sorunu gelişir. Ateroskleroz adı verilen sorunda damarlardaki esneklik azalır ve damarlar kan akımında genişleme yetisini kaybetmeye başlar. Eforda kalbe ihtiyacı miktarda kan gitmediği içinde, korner arter hastalığı belirtileri oluşur.

Koroner arter hastalığı belirtileri nelerdir?

Koroner arter hastalığı belirtileri damarlardaki daralma ileri aşamaya geldiğinde ortaya çıkar. Özellikle eforda ve stresli zamanlarda göğsün solunda ağrı, baskı ve yanma hissedilir. Ağrı kolla birlikte çeneye kadar yayılım gösterebilir. Bazı hastalarda mide ağrısı yapabilir. Bu belirtilerin etkisi her hastada farklı olur. Ancak karakteristik olarak eforla beraber belirtiler olmaya başlar, hastanın dinlenmeye başlamasıyla beraber kaybolur. İlerleyen aşamalarda hasta dinlenme sırasında bile belirtiler etkisini yitirmez. Bu nedenle hastaların dinlenmeyle geçmeyen belirtileri mutlaka önemsemesi gerekir. Bu kalp krizi belirtisi olabilir. Ani bir şekilde koroner arterlerdeki daralma tıkanıklık sonuçlanabilir ve kalp krizi geçirilebilir. Aynı zamanda kalpte ritim bozukluğu, kalpte kan pompalama işlevinin durması, azalması gibi sorunlarda yaşanabilir. Bunlar acilen müdahale gerektiren sağlık sorunlarıdır.

Koroner arter hastalığı risk faktörleri nelerdir?

Koroner arter hastalığı tüm dünyada ölüm sebeplerinin arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Hastalığın oluşmasında bazı risk faktörleri etkili olur. Bu faktörler değiştirilebilen ve değiştirilemeyen risk faktörleri olarak gruplandırılır. Değiştirilemeyen risk faktörleri arasında; genetik yatkınlık ilk sırada yer almaktadır. Ailesinde koroner arter hastalığı bulunan kişiler daha dikkatli olmalıdır. Bu konuda cinsiyette önemli bir etkendir. Erkekler kadınlardan daha fazla risk altındadır. Kadınların menopoz dönemine kadar hormon dengeleri bir bakıma koroner arter hastalığından korunmalarına yardımcıdır. Ancak menopozla birlikte erkekler gibi riskli sınıfa dahil olurlar. Değiştirilemeyen risk faktörleri arasında yaşın ilerlemesi de vardır. Özellikle ellili yaşlardan itibaren insanlar koroner arter hastalığına daha fazla yakalanırlar. Bunların dışında şeker hastalığı, stresli bir yaşam ve kişinin yapısal özellikleri de riski arttırır.

Koroner arter hastalığı bakımından değiştirilebilecek risk faktörleri de vardır. Bu etkenler koroner arter hastalığının oluşmasına uygun zemin hazırlar. Bunlar arasında sigara alışkanlığı, obezite, yüksek tansiyon, hareketsiz yaşam tarzı bulunmaktadır. Koroner arter hastalığından korunmak isteyenler bu etkenleri değiştirerek, sağlıklı bir şekilde yaşayabilir. Özellikle genetik yatkınlığı bulunan kişilerin bunlara dikkat etmesi tavsiye edilir.

Koroner arter hastalığı teşhisinde önemli olan hastalığın kalp zarar görmeden erken aşamada teşhis yapılmasıdır. Bu yüzden risk taşıyanlar, hastalığa ait belirtiler olduğunu fark edenler gecikmeden Uzman bir doktora muayene olmalıdır. Erken aşamada uygulanan tedavi ve yaşam tarzında değişimlerle yaşamınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz.
" } ] }