{ "title": "Köpek Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kopek-Hastaliklari-12.jpg", "date": "22.01.2024 01:46:32", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Köpek hastalıkları; Bütün canlılar hayatı boyunca çeşitli enfeksiyonlara yakalanarak hasta olmaktadır. Yavruyken anneden alınmış olan antikorun etkisi sona erdiği zaman enfeksiyonlara karşı güçsüz hale gelirler.

Köpeklerin üretim yerlerinde, pansiyonlarda, barınaklarda, dog show ve pet shop gibi kalabalık alanlarda bulunan yavru köpekler daha çok risk altındadır. Bu sebepten dolayı köpek hastalıklarında bakteriyel ve viral aşıları tam olarak yapılmamış olanlar köpeklerde tehlike altında bulunmaktadır. Köpek hastalıklarının birçok çeşidi vardır.

Viral köpek hastalıkları

Viral hastalıkları hem bulaşıcı hem de virüsten kaynaklıdır. Bu hastalık diğer hastalıklardan en önemli farklılığı ise hücre içerisinde aktif olmalarından dolayı antibiyotikle yok edilemezler. Bu mikroorganizmalara etki edebilmesi gereken antibiyotikler hücre içerisine etki edemez. Budan dolayı viral hastalıklara karşı önlemi aşılanma ile alınmaktadır.

Kuduz (Rabies): Kuduz virüsü sıcak kanlı hayvanların özellikle merkezi sinir sistemine etki etmektedir. Bu hastalığın tedavisi bulunmamaktadır. Ölümcül bir hastalık türüdür. Bu hastalıktan etkilenmemek için tek yol aşılanmasıdır. Ayrıca kuduz tek köpek hastalıklarından değildir. Diğer tüm memeli canlılara ve insanlara bulaşabilen ölümcül hastalıktır. Köpeklerin aşılanması ise 12 haftalık olduğundan itibaren her yıl yaptırılmalıdır. Sahipli olan köpeklere bu aşının yaptırılması kanunen zorunludur.

Distemper (Köpek gençlik hastalığı): Distemper hastalığının etkeni virüstür. Çoğunlukla solun yolu ile bulaşmaktadır. Ölümcül bir hastalık türüdür. Bu hastalıktan köpekleri koruyabilmek için 45 günlük ten aşılara başlanılması gereklidir. Özellikle 16 haftalık olmuş yavrular büyük risk altındadır. Eğer yavrular anne sütünü yeterli olarak almamış ise bu rahatsızlık daha erken görülebilir. Yetişkin köpeklerde ise aşılar her yıl uygulanmalıdır.

Bakteriyel köpek hastalıkları

Leptospirosis: Köpeklerde böbrek fonksiyonlarını etkileyen bir hastalık türüdür. Ayrıca ateşlenmeye neden olmaktadır. Vücutta bulunan üreyi böbrekler süzemeyerek dışarı atmada sorun yaşar. Bulaşma yolu ise genellikle idrar yolu ile olmaktadır. Bu rahatsızlık insanlara da bulaşabilmektedir.

Brucellosis: Brucellosis virüsü genital organlara yerleşir. Bu virüs hamile köpeklerde düşüğe ve kısırlığa sebep olmaktadır. Bu rahatsızlık insanlara da bulaşabilmektedir.

Diğer köpek hastalıklar

" } ] }