{ "title": "Kolit Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kolit-Hastaligi-61.png", "date": "20.01.2024 06:55:36", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kolit hastalığı, tansiyon, şeker, kalp hastalıkları gibi karşılaşılan hastalıklar arasında yer alır. Kişi de çeşitli belirtilerle ortaya çıkarken tedavi edilmesi gereken hastalıklar içerisindedir. Tedavi esnasında ilaç kullanılırken ilaca cevap vermeyen durumda cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesi gerekir. Bağırsak iltihaplanmaları sebebiyle ortaya çıkan bu hastalıkta bağırsaklar önemli düzeyde zarar görür. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kolit hastalığı kendi içerisinde çeşitlere ayrılır.

Spastik kolit, ülseratif kolit, crhon hastalığı, mikrobik kolit, mikroskobik kolit, iskemik kolit, radyasyon kolit, hemorajik kolit olarak kendi içerisinde bölümlere ayrılır. Bu hastalıklar çeşitli belirtiler ile ortaya çıkarken; çıkış nedeni bilinmemektedir. Kabızlık ve ishal, bağırsaklarda oluşan problemler, boşaltım problemleri sebebiyle kendi içerisinde değişiklik gösterir. Oluşan belirtiler genellikle birbirine yakındır.

Kolit hastalığının belirtileri nelerdir?

Bağırsakta önemli düzeyde problemler yaşanmasına sebep olan kolit hastalığı ishal, kabızlık oluşumuna sebebiyet verir. İshal olunması halinde dışkıda kan görülür. Ayrıca kişide bulunan sulu ishal kolit hastalığı belirtileri içerisindedir. Bu hastalıkta karın ağrısı gözlenirken; kramp şeklinde ağrı ile devam eder. Bağırsakta bulunan iltihap sebebiyle karın bölümünde ani kasılmalar yaşanır. Cinsel bölümde ve makat etrafında bulunan iltihaplanma kolit hastalığı belirtileri arasındadır. Makat bölümünde akıntı gözlenirken; bağırsak görevini yerine getirilmediği için bu bölümde akıntı meydana gelir. Kolit hastalığı olan kişide aşırı şekilde halsizlik olur. Vücutta iltihap olması sebebiyle vücut direnci düşerken halsizlik meydana getirir. İltihaplanma kişide yüksek ateşe neden olur. Ateş ile kusma meydana gelir. Ani kilo kayıpları yaşanmasına sebebiyet verirken; bağırsak görevini yerine getirmediği için kilo verme oranı hız kazanır. Bağırsağın tıkanması ile kişinin aşırı kilo kaybetmesine sebebiyet verir. Gözde kızarıklık ve yanma meydana gelir. Vücudun eklem bölümlerinde ağrılar oluşturur. Bu hastalık ile ciltte dökülmeler meydana gelirken; karaciğer fonksiyonlarını gerekli düzeyde yerine getiremez. Kişinin renginde beyazlık, kansızlık meydana gelir. Kolit hastalığı böbrek taşına sebebiyet verirken; bu durumda bağırsak mideden gelen safrayı sindiremediği için böbrek taşı oluşumuna sebebiyet verir. Bağırsak bölümünde belirli bölgelerde daralma ve tıkanma meydana getirir.

Kolit hastalığı teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Saydığımız belirtiler bulunan kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi erken tanı açısından önemlidir. Uygulanan kolonoskopi yöntemiyle bağırsak kontrol edilir. Bazı durumlarda bağırsaktan gerekli parça alınarak patolojik inceleme gerçekleştirilir. Ayrıca kişiye kan tahlili ve hormon tahlili uygulanır. Gerekli görülürse dışkı tahlili de uygulanmaktadır. Uygulanan bu tetkikler sonrasında kolit hastalığı tanısı konulur. Kolit hastalığının türüne göre gerekli tedavi uygulanır. Tıbbi tedavi içerisinde kullanılan ilaçlar ile bağırsağın belirli oranda düzelmesi sağlanır. Kullanılan antibiyotikler ile vücutta bulunan mikrop ve bakteri gibi zararlı oluşumların giderilmesi sağlanır. Bazı durumlarda ilaç tedaviye cevap verilmemesi halinde cerrahi yöntem ile gerekli tedavi sağlanır. Bu süreç içerisinde kişinin gazlı içecek, baharatlı gıdalar, alkol, sigara ve hazır gıdalardan uzak durması tavsiye edilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat ederek kolit hastalığının tedavi edilmesi sağlanır.
" } ] }