{ "title": "Kızıl Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kizil-Hastaligi-75.jpg", "date": "21.01.2024 06:37:48", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kızıl hastalığı, A grubu beta streptokok adlı mikroplar sebebiyle oluşan bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Vücutta kızarıklık ve döküntülere yol açan ateşle yol açan önemli bir hastalıktır. Özellikle teşhisinde geç kalındığında ya da teşhis edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çocukları etkileyen hastalık tüm çocukların %10'unu etkiler. Daha çok kreş, okul çağındaki çocuklarda salgın şeklinde görülür. Bulaşıcı özelliği olan kızıl hastalığı, öksürük, tükürük gibi durumlarda bulaşan enfeksiyonun bulaşıcı özelliği olduğundan her yaş grubunu etkileyebilir.

Kızıl hastalığı belirtileri nelerdir?

Ateş: Kızık hastalığı ikinci güne ulaştığında ateş ciddi anlamda yükselir. Eğer tedavi edilmez ya da müdahale edilmezse 1 hafta kadar sürer.

İltihap: Hastalık başladıktan sonra özellikle dil üzerinde beyaz iltihaplanma oluşur. Beyaz lekelerin uç kısmı ve kenarları kırmızı olur. Gün geçtikçe ödem toplanır ve dil çilek görünüm alır.

Bademcik: Bademciklerde, yanaklarda ve alında kırmızılık oluşur. Ağız kısmında ise soluk bir renk hâkim olur.

Döküntü ve kızarıklık: Yukarıdaki erken belirtilerden sonra yani ilk 2 günün ardından vücutta kızarıklıkla beraber döküntü oluşur. Döküntüler ilk başta koltuk altı, kasık ve ense kısmında hâkim olur. Döküntü başladıktan 1 gün sonra yüz harici her yere yayılır.

Cilt soyulması: Ciltte pullanma tarzı dökülmeler başlar. Önce yüz bölgesinde, daha sonra kol, bacaklar ve gövdede görülür. Hastalığın üçüncü haftası soyulma daha çok etkili olur.

Kızıl hastalığı neden olur?

Streptokok bakterisinin yaygın şekilde neden olur. Bu bakteriler çevrede çok sık bulunur. Taşıyıcı biriyle temas edildiğinde kızıl hastalığı oluşma riski çok fazla olur.

Hapşırma-ortak eşya kullanımı: Streptokok adlı bakteriye bağlı hastalığı olan kişilerden hastalığın bulaşma riski çok fazladır. Bu kişilerle ortak eşya kullanımı kızıl hastalığını tetikleyebilir.

Boğaz iltihabı: Kızıl hastalığına yol açan streptokok adlı bakteri boğaz iltihabının da yaygın nedenidir. Yani kızıl hastalığı yalnızca kızıl hastalığı bulunan kişilerden bulaşmaz.

Taşıyıcı olmak: Bakteriyi taşıyor olmak belirti yaşanacak anlamına gelmez ya da hastalıkla ilgili yaşanan belirtiler ortadan kalksa da kişi hala taşıyıcı olabilir.

Hijyeni sağlanmamış yiyecekler: Kirlenmiş sit veya bazı yiyecekler streptokok bakterisi barındırır. Hastalık kirli yerlerden de bulaşabilir.

Kızıl hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Antibiyotik kullanımı: Kızıl hastalığı teşhis edildikten sonra antibiyotik tedavisine başlanır. Tedavi 10 gün süre uygulanarak hastalık tedavi edilebilir. Penisilin ya da amoksisilin tarzı tabletler yetişkinler için uygulanırken çocuklarda şurup yani sıvı antibiyotikler reçete edilir. Penisiline karşı alerjik reaksiyon sergileyen kişilerde eritromisin reçete edilebilir. Antibiyotikler bakteriler tamamen ortadan kalkana kadar kullanılmalıdır. Kullanıma başladıktan sonra ateş yavaş yavaş düşmeye başlar. Ortaya çıkan diğer belirtiler ise birkaç gün devam eder. Belirtiler hemen ortadan kalksa bile antibiyotik kullanımına 10 gün kesinlikle devam edilmelidir.

Bakım tedavisi: Bakım tedavileri hastanın rahatlaması, belirtilerin azalması için kesinlikle şarttır. Hastalık devam ettiği sürece bol su tüketilmelidir. Vücutta suyun önemi oldukça büyüktür. Vücut fonksiyonlarının devamı için su tüketimi ihmal edilmemelidir. Özellikle yüksek ateş seyrettiğinde su tüketimine daha fazla özen gösterilmelidir. Yumuşak gıdalar tercihe dilmelidir. Ateş için ateş düşürücü özelliği olan ilaçlar kullanılabilir. Kaşıntıyı azaltmak amacıyla kaşıntı giderici losyon ve kremler kullanılabilir.

Kızıl hastalığı bitkisel tedavi nasıl yapılır?
" } ] }