{ "title": "Kış Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kis-Hastaliklari-52.jpg", "date": "19.01.2024 06:04:51", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Kış Hastalıkları, Kış ayları genellikle hastalıkların daha fazla görüldüğü aylardır. Dolayısıyla, kış geldiği zaman vücudu soğuktan ve yetersiz beslenme ile kışın getirdiği diğer tehlikelere karşı genel ve kişisel önlemler almak gerekir.

Kış Hastalıkları Nelerdir?

Soğuk Algınlığı, Nezle: kış hastalıkları arasında en sık görülen hastalıklardan biri olup, virüsle oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi için antibiyotik kullanmamak gerekir. Daha çok çocuklar ve bünyesi zayıf insanlarda görülür. Bebek, immün sistemi bozuk olan ve yaşlı hastalarda ölümcül olabilir. Hastalıkta ilk belirtiler kuru ve kaşıntılı boğaz ağrısı olup, sonrasında burunda akıntı, burunda tıkanıklık, hapşırma, boğazda yanma ve öksürük görülür. Ayrıca yüksek ateş görülebilmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gün.

Farenjit, Tonsilit: Virüs ya da beta mikrobuna bağlı olarak gelişir. Boğaz ağrısı ve gıcık şikâyeti vardır. Hastanın burnunda tıkanma ve akıntı, öksürme ile ateş görülür. Hastalığın başlamasından itibaren 3-4 gün içinde bir rahatlama görülür. Bir hafta içinde hastalık kendiliğinden geçer. Bu kış hastalığında yalnızca bademcik iltihabına tonsilit denilir. Farenjit grip virüsüne bağlı olarak gelişir. Bunda öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı ve ateş olur. Bazı hastaların, etkenine bağlı olarak bademcikler üzerinde membran (Zar) oluşabilmekte ve uçuk görülebilmektedir.

Larenjit, Ronşit: bu kış hastalığı en çok çocuklarda meydana gelir ve hastalığın çoğunluğu virüs kaynaklıdır. Nefes daralması ve solunumda güçlük görülebilir. Seste kalınlaşma veya kısılma, köpek havlaması şeklinde öksürük görülür.

Sinüzit, Otits Madia: Orta kulak iltihaplanmasına otitis madia denilir. Yüz kemiklerinde olan hava boşluklarının (Sinüsler) iltihaplanmasına ise sinüzit adı verilir. Antibiyotik ya da diğer bazı ilaçlarla tedavi edilir. Tedavi edilmediği takdirde beyin apsesi ve ölüme varan yan etkilere neden olabilir.

Bronşit-Zatürre: Akciğerlere giden hava borularına bronş denilir. Bronşların İltihabına ise bronşit denilir. Akciğerdeki parankiminin iltihaplanmasına ise zatürre adı verilir. Bronşit akut bronşit ve kronik bronşit olarak iki kısma ayrılır.
" } ] }