{ "title": "Kedi Tırmığı Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kedi-Tirmigi-Hastaligi-63.jpg", "date": "21.01.2024 10:48:23", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kedi tırmığı hastalığı; insanlarda en çok 14 yaşından küçük kişilerde etkilidir ve genellikle kışın ve sonbaharda daha fazla görülmektedir. Rahatsızlığa neden olan etken kedilerde bulunan bartonella adı verilen bakterilerdir. Dünyada tüm ülkelerde çok fazla görülen kedi tırmığı hastalığı, özellikle kedi besleyen kişilerin artması ile fazlalaşmıştır. Kedi tırmalaması ve ısırması sonucunda oluşan lenf düğümlerinde şişme yapan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık genellikle tüberküloz gibi enfeksiyon hastalıkları ile karıştırılmaktadır.

Küçük kedilerin ısırması veya tırmalaması ile rahatsızlık bulaşmaktadır. Ayrıca kişinin cildinde kızarıklık ve yara bulunuyorsa kedinin bu yarayı yalaması sonucunda bile bulaşabilmektedir. Bunun nedeni rahatsızlığa sebep olan bakterilerin kedinin tükürüğünde bulunmasından kaynaklıdır. Kedi tırmığı hastalığı, insandan insana bulaşmaz, kediden kediye hastalığın geçebilmesi için kedide bulunan pireler sayesinde olmaktadır. Bartonella bakterisi aylarca hastalık etkisi göstermeden kedide kalabilmektedir. Bu rahatsızlığı geçiren kişiler ömür boyu kedi tırmığı hastalığına karşı bağışıklık kazanmış olur.

Kedi tırmığı hastalığı belirtileri nelerdir?

Kedinin ısırdığı veya tırmaladığı bölgede günler sonra küçük bir kabarcık ve şişlik meydana gelmektedir. İlk bakışta böcek ısırığı şeklinde olup, bu şişlikler genellikle kollarda, bacaklarda ve baş bölgesinde daha çok bulunur. Birkaç hafta sonra tırmık veya ısırığın olduğu bölgedeki lenf düğümlerinde şişme meydana gelir. Lenf düğümlerinin şişmesi ile bölgede kızarıklık ve sıcaklık meydana gelmeye başlar. Zamanla bölgede iltihaplanma oluşabilir. Belirtiler arasında yüksek ateş, iştahsızlık, boğaz ağrısı ve baş ağrısı da bulunmaktadır. Nadir olarak karaciğer ve akciğer gibi organlarda iltihap görülmektedir. Ayrıca göz kızarıklığı, kulak önünde bulunan lenf düğümlerinde şişlik ve yara oluşumu yapabilmektedir.

Kanser hastası veya kanser şüphesi bulunan hastaların ciltteki oluşmuş lezyonlardan veya lenf düğümlerinden alınan bir parça ile biyopsi yapılarak teşhis konulmaktadır. Fakat hiçbir hastalığı olmayan kişilere biyopsi yapmaya gerek yoktur.

Herhangi bir rahatsızlığı olmayan hastalarda fazla tehlikeli olmayan kedi tırmığı hastalığı birkaç ay içinde kendiliğinden iyileşmeye başlamaktadır. Fakat yüksek ateş ve iltihaplanma gibi belirtiler var ise mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Şeker hastalığı olan, AIDS ve kemoterapi gören kanser hastaları için çok ciddi hatta ölümle sonuçlanan problemlere yol açmaktadır. Bu hastaların çok dikkatli olmaları gerekir.

Kedi tırmığı hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Birçok hastada tedavi gerekmeden kendi kendine rahatsızlık iyileşmektedir. Fakat bir ay sonunda geçmeyen durumlarda, yüksek ateşte, şiddetli ağrı yapan lenf düğümlerinde mutlaka doktora başvurularak, antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir. Ayrıca bağışıklığı zayıf olan kişilerinde antibiyotik tedavisi görmesi gerekir. Kedi tırmığı hastalığına sebep olan kedilerin tedavi edilmesine gerek yoktur.
" } ] }