{ "title": "Kedi Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/kedi-hastaliklari-4218.jpg", "date": "20.01.2024 15:15:27", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Kedi hastalıkları; Kedilerde tüm canlılar gibi birçok hastalık geçirebilir. Kedi hastalıklarının birçoğu veterinerler tarafından tedavi edilebilmektedir. Fakat bazı hastalıklar ölümcül olabilir. Kedi lösemisi, kedi AIDS'i, gençlik hastalığı, viral solunum yolu iltihaplanması ve FIP hastalıkları kediler için ölümle sonuçlanabilir. Kedi bakıyor iseniz aşılarını devamlı ve düzenli olarak yaptırılması gereklidir. Kediler bakımından en önemli aşılar ise lösemi, kuduz, parazit ve karma aşılarıdır. Kedi sağlığı için bu aşılar çok önem taşımaktadır.

Kedilerde en sık rastlanan hastalıklar

İdrar yolu enfeksiyonu: En çok görülen hastalıklardan biridir. İdrar yolu enfeksiyonu en fazla erkek kedilerde görülmektedir. Bu rahatsızlığın diğer bir adı sistit olarak geçmektedir. Sistit hastalığı kedilerde psikolojik travmadan neredeyse ölümüne kadar sürmektedir. Erkek kedilerde bu rahatsızlığın fazla görülmesinin nedeni idrar kanalının dar olmasındandır. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri ise idrar sırasında kanama ve zorlanma, idrar esnasında kambur durma, idrarın az gelmesi, kasılma, devamlı olarak genital bölge temizliği, farklı alanlara dışkılama, sinirlilik ve kuyruk dik olarak oturma gibi görülür. Belirtileri kedide fark ettiğiniz anda veterinere götürülmesi gereklidir. Tedavisi oldukça önemli bir hastalıktır. Kedideki rahatsızlık fark edilmeyip 48 saati geçerse hastalık en üst aşamaya gelir. Bu hastalıkta erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir.

Böbrek hastalıkları (Kronik böbrek yetmezliği): Böbrek hastalığının belirtileri kusma, halsizlik, idrara hiç çıkamama ya da az çıkma gibidir. Çoğunlukla yaşlı kedilerde görülür. Acil olarak tedaviye başlanılması gereklidir. Kedide böbreklerde sorun olduğundan çalışmaz ve bu nedenle kan tehlikeli bir şekilde toksin maddeler ile dolar. Aminoasit kaybı idrarda fazla olduğundan kedinin proteine ihtiyacı oldukça artar. Böbrek yetmezliği yaşayan kedilerde dikkat edilmesi gereken en önemli husus tedavi uygulandığı gibi bu esnada beslenmeye de dikkat edilmesi gerekir. Bunun nedeni böbreklerdeki yükü hafifletmek içindir. Tedaviye başlanıldığında veteriner hekim tarafında belirlenen diyet programını kedinin ömrü boyunca uygulanması gerekir. Ayrıca hastalığın erken teşhis edilmesi sonradan oluşabilecek olan sorunları ortadan kaldırır.

Kedi nezlesi: İnsanlar gibi kedilerde nezle olabilmektedir. Bu hastalığa FVR virüsü sebep olmaktadır. Nezle kedi nüfusunun fazla olduğu yerlerde ve özellikle yavru kedilerin yakalanma ihtimali oldukça yüksektir. Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri; hapşurma, burun akıntısı, yüksek ateş, öksürme, iştahsızlık, göz akması, hırıltılı nefes alıp-verme, burun ve ağız etrafında yaralar ve ses değişikliği görülür. Nezlenin tedavisinde kesin bir uygulama yoktur. Rahatsızlık için ilk önce kedinin kilosu, yaşına ve hastalığın şiddetine göre vitamin ve antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ayrıca burun için damla ve solüsyon tedavisi de uygulanabilir. İştahsızlık çok fazla ise damar yolu yardımıyla mineral ve su verilebilir. Tedavi uygulama sırasında kedinin sakin ve sıcak bir ortamda bulunması gereklidir. Yaptırdığınız karma aşısı kedinizin nezle hastalığından uzak durmasını sağlayacaktır.

Diğer kedi hastalıkları
" } ] }