{ "title": "Kaşıntı Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kasinti-Hastaliklari-79.jpg", "date": "19.01.2024 13:17:09", "author": "melek kulak", "article": [ { "article": "
Kaşıntı Hastalıkları; Oldukça sık yaşanan bir durum olmakla beraber çeşitli nedenlere bağlı oluşabilir. Vücudumuz, cilt adı verilen koruyucu bir deri tabakası ile örtülüdür. Çeşitli nedenlere bağlı olarak cildimizde, bir cilt hastalığı ya da çok önemli olmayan kaşıntı durumları ile zaman zaman karşılaşabiliriz. Bazı cilt hastalıkları türleri, kaşıntılara sebep olmaktadır. Kaşıntı durumu şiddetli boyutlara da ulaşabilmektedir. Bu durum çok rahatsız edici, sıkıntı verici ve hatta sosyal yaşamı etkileyecek kadar ileri boyutlara ulaşabilmektedir.

Ciltteki kaşıntıların birçok farklı nedeni olabilir. Kaşıntı nedenimiz çok basit bir tedavi ile iyileşebilecek bir durum olabilirken sebebi önemli bir hastalığa da dayanıyor olabilir. Kaşıntı rahatsız edici boyutlara ulaştı ise bir dermatoloğa danışmakta fayda vardır.

Kaşıntı Hastalıkları Neden Olur?
Kaşıntı Hastalıkları Tipleri

Mantar; Nemli, sıcak ve havasız ortamlarda üreyebilen, mikroorganizmaların oluşturduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Vücudun birçok farklı yerinde görülebilir. En çok ayaklarda mantar enfeksiyonuna rastlarız. Bulaşıcı ve kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Temizlik ve hijyen ayak mantarına yakalanmamak için çok önemlidir. Bir de yıkanan ayakların kurulanması, havalı ayakkabılar giymek, pamuklu çoraplar kullanmak ve yaz aylarında hiç olmazsa açık ayakkabılar kullanmak hem hastalığa yakalanmamak için hem de hasta olduktan sonra iyileşme için yapılacak önemli tedbirlerdir.

Egzama; Kızartılı, su dolu kabarcıklar görülebilen, kalın deri tabakası ve deri döküntüleri oluşturan, kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Egzama hastalığı en çok ellerde rastlanan bir hastalıktır. Sebebi ise; çoğunlukla alerjik durumlardır. Ellerin soğuk suya, soğuk havaya, kimyasal sabun ve deterjanlara çok sık maruz kalması egzamanın oluşum nedenlerini oluşturur. Bazen sebep beslenme kaynaklı da olabilir. Bu hastalıktan korunmak için; temizlik yaparken eldiven kullanmalıyız. Ellerimizi soğuk ve sıcaktan korumalıyız.

Atomik Dermatit; Sık görülen bir cilt hastalığıdır. Döküntülü bir deri, yoğun kaşıntılar, sulu, kahverengi veya kırmızı bir deri görünümü gözlemlenebilir. Kaşıntı akşam vakitleri artabilir. Hastalık beslenme sebepli veya çevresel alerjik faktörlerden kaynaklanıyor olabilir.

Sedef; Yara şeklinde ortaya çıkan, diz, dirsek ve kafa derisinde oluşan, kırmızı ve üzerinde beyaz pul görüntüsü olan, toplumda çok sık görülen ve bulaşıcı olmayan bir cilt hastalığıdır. Kış aylarında artışlar görülebilmekle beraber, zaman zaman azalan, zaman zaman alevlenen bir cilt hastalığı türüdür. Her insanda farklı şiddettedir. Tırnaklardaki küçük çukurlukların varlığı doktorlara sedef teşhisi koymada ipucu vermektedir. Sedef Kaşıntılı bir hastalıkta olabilmektedir. Güneş ışığının yeterli seviyede alınması sedefe iyi gelir. Hastalık uzun süre geçebilir, fakat; kişide hastalığa yatkınlık durumu devam eder. Sedef hastalığının sebepleri, genetik veya strese bağlı da olabilmektedir.

Molluscum Contagiosum; Deride kabartılar şeklinde ortaya çıkan, deriden kabarık ve yuvarlak şekilli çıkıntıların olduğu, çeşitli virüslerin oluşturduğu bulaşıcı bir hastalıktır. En sık görülen bölgeler; kasıklar, kalçalar, kollar, karın ve gövde bölümleridir. Havuzlardan veya tensel temasla bulaşabilir bir kaşıntı hastalığıdır.

Uyuz; Akarların sebep olduğu, bulaşıcı ve yoğun kaşıntılı bir hastalıktır. Kırmızı kabarcıklar, deri döküntüleri, su kabarcıkları, döküntülü ve pullu deri belirtilerdir. Kolay ve çabuk tedavi edilen kaşıntılı bir hastalıktır.

Kurdeşen; Vücudun herhangi bir bölümünde soluk ve kırmızı renkli kabartılar görülür, bu kabartılar geçer farklı bir yerde çıkar. Genellikle kaşıntılı bir hastalıktır. Bu hastalık ilaçlar, gıdalar, çeşitli hastalıklar gibi birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir.
" } ] }