{ "title": "Kas İskelet Sistemi Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kas-Iskelet-Sistemi-Hastaliklari-13.jpg", "date": "20.01.2024 17:19:02", "author": "melek kulak", "article": [ { "article": "
Kas İskelet Sistemi Hastalıkları; bu hastalığın gelişiminde birçok neden rol oynamaktadır. Ölümcül olmayan hastalıklar grubundandır. Bu hastalıklarda erken tanı ve tedavi önem teşkil eder.

Kas İskelet Sistemi Hastalıkları

Romatoid Artrit: Bir eklem hastalığıdır. El bilekleri, dizler, dirsekler, kalça, omuzlar, ayak bilekleri gibi eklemlerde görülür. Eklem dışı belirtileri de olabilir. Kadınlarda daha çok görülen bir hastalıktır. Eklemlerde hasar oluşturabilen önemli bir kas iskelet sistemi hastalığıdır. Kişinin genetik bir yatkınlığı varsa, çevresel faktörlerde bu duruma etki ettiğinde, bağışıklık sisteminde oluşan bozukluklar ile hastalık açığa çıkabilmektedir. Madenciler, granit işçileri, balık endüstrisinde çalışanlar ve organik çözücüler ile ilgili çalışanlar risk altındadırlar. Sigara, kafein, aşırı kırmızı et tüketimi, hastalığa etken durumlar olmakla beraber, zeytinyağı, balık yağı faydalı ürünlerdir. Eklemler ile ilgili sorunlar, ağrı, tutukluk ve şişlik belirtileri gözlenebilir. Eklemlerin özellikle sabahları ve otuz dakikadan fazla tutulmuş olması da bir göstergedir.

Osteoartrit (Kireçlenme): Bir eklem hastalığıdır. Orta yaş ve üstünde daha çok görülmektedir. Düşme, travmalar, kilo, menüsküs, zedelenmeler, gut, romatoid artrit gibi sebeplerle oluşabilmektedir. Hastadaki şikâyetler; hareket ederken eklem ağrısı, takılma hissi, tutukluk hissi, hareketlerde kısıtlılık gibi durumlardır.

Behçet Hastalığı; İlk kez bir Türk dermatolog bu hastalığı tanılamıştır. Behçet hastalığı iltihaplı bir romatizma hastalığı olmakla beraber damar ve sinir tutulumu da gözlenir. Ağızda ve cinsel bölgelerde yaralar görülür. Bu hastalığa, damar duvarı iltihabı da diyebiliriz. Gözlerde hastalıklara, hasarlara sebebiyet verebilir. Eklemlerde ağrılar olabilir. Akciğere zarar verebilir. Beyne, damarlara ve sindirim sistemine olumsuz etkileri olabilir. Bu kas iskelet sistemi hastalığına, genetik faktörler ve enfeksiyonlar sebep olabilmektedir.

Ankilozan Spondilit: İltihaplı bir romatizma hastalığıdır. Omurgada ciddi şekilde hareket kısıtlamasına yol açar. Bel ve boyun hareketleri de kısıtlanır. Kamburluğa sebep olur. Göz iltihaplanmalarına sebep olabilir. Başı çevirememe gibi noktalara kadar gelebilir. Uygun bir tedavi ile sakatlıkların önüne geçilebilir. Erken tedavi önemlidir.

Bel ağrıları: Belimiz vücudumuzun ağırlığını taşır. Bel bölgesinde hissedilen ağrılara bel ağrıları diyoruz. Bel ağrısı, bir hastalık değildir. Fakat, bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bel ağrıları yeni başlayan ve uzun süreli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bazı bel ağrısı türleri, beli oluşturan kas, kemik, bağ, disk gibi bölümlerin travma ya da zorlanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bel ağrılarının çoğunluğunu, kas ve iskelet sistemi hastalıkları oluşturmaktadır. Diğer sebepler; kötü ve hatalı vücut postürü veya bacak kısalığı, stres gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Omurga rahatsızlıkları da diğer nedenlerdendir.
" } ] }