{ "title": "Kas Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kas-Hastaliklari-12.png", "date": "20.01.2024 11:01:17", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kas hastalıkları, vücudun hareket yeteneğini sağlayan ve hayati önem taşıyan kasların, sindirim organlarının çalışmasından damarlara kan pompalanmasına kadar önemli görevleri vardır. Kaslarda yaralanma, zorlanma gibi nedenlere bağlı olarak kaslarda geçici problemler yaşanabilir. Bazı durumlarda ise belirli kaslar ya da vücudun tüm kas yapısını etkisi altına alan hayati boyutta hastalıklar yaşanabilir. Vücutta toplamda 650 kas bulunmaktadır ve bu kasların her birinin farklı görevleri vardır. Kaslar iç organ ve vücut sisteminin fonksiyonel olarak çalışmasının yanı sıra konuşma, yürüme, tutma, kavrama, yemek yeme gibi fonksiyonların da gerçekleşmesini sağlar. Vücutta hayati önem taşıyan en önemli kas vücuda kan pompalanmasını sağlayan kalp kasıdır. Bu ya da farklı kaslarda oluşan hastalıklar nedeniyle birçok soruna maruz kalınabilir. Ayrıca kaslarda oluşan problemlerin farklı hastaların oluşmasını tetikleyebilir.

Kas hastalıkları nelerdir?

Serebral parsi: Motor fonksiyonu, duruş ve dengeyi olumsuz yönde etkileyen önemli kas hastalıklarından biridir. Genelde doğum eylemi anında beyin hasarına maruz kalan çocuklarda kas tonunun kaybedilmesi sonucu oluşum gösteren hastalık, görülebilecek en sık doğumsal bozukluktur.

Müsküler distrofi: Kalıtsal kas hastalığıdır. Kas liflerinde meydana gelen hasar sebebiyle ortaya çıkar. Hareket kaybı, koordinasyon zayıflığı ve halsizlik en önemli belirtileri arasındadır. Müsküler distrofi genel bir hastalık adıdır. Bu hastalık altında birçok kas hastalığı bulunmaktadır. Hastalık her hastada hemen hemen aynı etkiyi gösterir. Günümüzde hastalık için tam anlamıyla iyileşme sağlayan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Dermatomiyozit: Kas ve derinin kronik olarak iltihaplanması şeklinde tanımlanır. Kas ağrısı, mide ülseri, akciğer problemleri, ateş, yorgunluk hissi, kilo kaybı, cilt lekeleri, bağırsak delinmesi, cilt altında kalsiyum birikmesi belirtiler arasında yer alır. Hastalık ileri evrelere ulaştığında kas güçsüzlüğü görülür. Tam iyileşme sağlayan belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Yaşanan belirtiler ilaç tedavisiyle bastırılabilir.

Kompartman sendromu: Kas, damar ve sinir sıkışması sonucu yaşanan kas hastalıkları arasında yer alır. Sinir, damar ve kas sıkışması oksijen azlığından kaynaklanır. Kaslarda gerginlik hissi, şiddetli aks ağrısı, parastezi hastalığın yaygın belirtileri arasındadır. Hastalık cerrahi uygulamayla tedavi edilebilir. Cerrahi sayesinde kas üzerinde oluşan baskı azalarak kas eski haline çevrilir.

Fibrodysplasia ossificans progressiva: Çok sık karşılaşılmayan bir kas hastalığıdır. Kaslarda bulunan yumuşak dokunun sertleşmesi sebebiyle ortaya çıkar. Bu durum karşısında kişinin hareket yeteneğinde büyük oranda azalma görülür. Tam bir tedavisi bulunmamaktadır. Belirtileri hafifletmek ve hastayı rahatlatmak adına ağrı kesici ilaç tedavisi uygulanır.

Fibromiyalji: Kronik seyirli bir hastalıktır. Genetik bozukluklar sebebiyle ortaya çıktığı bilinmektedir. Erkeklere nazaran kadınlar hastalıktan daha fazla etkilenir. Kas ağrısı, kaslarda sertlik, kas hassasiyeti ve yorgunluk yaşanacak belirtiler arasında yer alır.

Rabdomiyoliz: İskeleti desteklemekle görevli olan kas sistemi yıkımına yol açan hastalıkta, kas lifleri idrara karışır. Bu durum böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Kas güçsüzlüğü, kas ağrısı, kaslarda sertlik yaygın belirtiler arasındadır.

Miyofasyal ağrı sendromu: Kronik seyreden kas ağrısıdır. Kaslarda yanma ve ağrı hissi oluşur. Hasta yaşadığı ağrı nedeniyle uyku problemleri yaşar. Masaj ve fizik tedaviyle hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.

Amiyotrofik lateral skleroz: Oldukça ciddi kas hastalıkları arasında yer alan hastalık tıpta Lou Gehrig hastalığı olarak tanımlanır. Kişi istemli kas hareketleri üzerinde kontrolünü kaybeder. Yutkunma güçlüğü, nefes zorluğu, konuşma bozuklukları erken dönemde yaşanan belirtiler arasında yer alır. Hastalık ilerledikçe daha ciddi belirtiler yaşanmaya başlar.

Mitokondriyal miyopatiler: Kas zayıflığı, kalp atışında anormallik, duyamama, kalp yetmezliği gibi belirtilere sebep olur. Kasların çalışmasını gerekli olan enerji hücre yapısı bozukluğu sebebiyle sağlanamaz. Baş ağrısı, sarkık göz kapağı, mide bulantısı, kusma ve unutkanlığı da sebep olan bir hastalıktır.
" } ] }