{ "title": "Kardiyoloji Hangi Hastalıklara Bakar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kardiyoloji-Hangi-Hastaliklara-Bakar-86.jpg", "date": "20.01.2024 01:10:55", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Kardiyoloji hangi hastalıklara bakar, kalp ve dolaşım sisteminde yaşanılan problemlerin nedenlerinin anlaşılması, teşhisi ve tedavisine bakan ana bilim alanı kardiyoloji bölümüdür. Kalple ilgili yaşanan şikâyetlerin hemen hepsine bakmakta, tedavisini ve gerekli durumlarda cerrahi operasyonlarını yapmaktadır. Kalbimiz yaşamamızı sağlayan en büyük organımızdır. Diğer organların yokluğu ile hayata devam edilebilir fakat kalp olmadığı takdirde hayatta biter. Bu nedenle kalp sağlığı çok önemlidir, hafife alınmaması gerekir.

Kardiyoloji hangi hastalıklara bakar

Kalp krizi: Ne yazık ki günümüzde 20'li yaşlarda kadar düşmüş olan kalp krizleri çok sıklıkla görülen bir hastalık haline gelmiş bulunmaktadır. Kalp krizi neredeyse başlı başına yaşamı etkileyen büyük bir sorundur. Stresten, yorgunluktan, yalnızlıktan, düzensiz ve dengesiz beslenmekten, üzüntüden, alkol, sigara ve bağımlılık yapıcı maddelerin kullanılmasından, nefes darlığından kaynaklı olarak görülebilmektedir. Kalp krizi belirtileri ise; nefes darlığı, aşırı halsizlik, kalpte çarpıntı, öksürük, bayılma, hıçkırık, hazımsızlık ve yutkunma güçlüğü, göğüste tam yeri belli olmayan ağrı ve sıkışma hissi, göğüste oluşan ağrının çeneye ya da sol kola yayılması, oluşan ağrılarla beraber midede bulantı ve soğuk terlemeler, oluşan ağrının yarım saten fazla sürmesi, sol kolda istenilmeyen bir ağrı oluşması, oluşan ağrı hareket esnasında çoğalır, dinlenme aşamasında ise azalabilir. Bu belirtilerin birini geçirmek kesinlikle kalp krizi geçirildiği anlamına gelmez. Bundan dolayı doktora baş vurmakta fayda vardır. Kalp olmazsa bile farklı bir hastalık olabilir.

Doğumsal kalp hastalıkları: doğumla beraber görülen bir hastalıktır. Anne karnında iken bebeğin kalbinin tam olarak gelişmemesi sonucu meydana gelmektedir. Anne ya da babanın kalp hastası olması ya da genetik kalp sorunu olan ailelerde meydana gelebilmektedir. Bunların dışında hamilelik döneminde annenin kızamık hastalığı geçirmiş olması, annenin şeker hastası olması, annenin hamileyken alkol, sigara ve bağımlılık yapan maddelerden kullanıyor olması da bebeğin kalp hastası olarak doğmasına neden olmaktadır. Hamilelik sırasında kullanılan bazı ilaçlarında doğumsal kalp hastalığına neden olduğu da söylenebilmektedir.

Kalp ritim bozukluğu: Kalbin normal atışını düzenleyen elektriksel uyarıların gerektiğinin dışında çalışmasından kaynaklı olarak oluşan durumdur. Bu uyarıların gerektiği gibi çalışmaması kalbin çok yavaş, normalden çok hızlı ve düzensiz ritimler de atmasına denmektedir. Kalp ritim bozukluğu nedenleri ise; aşk, hızlı koşma, stres, heyecan, kalp çarpıntısı ve aşırı derecede kafein tüketiminden kaynaklı olabilmektedir. Tedavisi ise; ritim bozukluğunun ciddiyetine ve çeşidine göre belirlenmekte ve uygulanmaktadır.

Koroner arter hastalığı: kalbi oluşturan kas dokularının beslenmesi için gerekli olan kanı taşıyan koroner arter hastalığıdır. Arter duvarının sertleşmesi ve zamanla damar çeperini daraltarak tıkaması durumudur. Koroner arter hastalığı nedenleri, stres, şeker hastalığı, obezite, sigara, yüksek kolesterol, hareketsizlik gibi belirtilerden kaynaklı olabilmektedir.

Hipertansiyon: damarlarda dolaşan kan basıncının normalden fazla olması durumudur. Oldukça ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmemesi durumunda daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Genellikle genetik faktörlerden kaynaklı olmakla birlikte çevresel faktörlerin etkisi de çok büyüktür. Aşırı stres, dikkatsiz beslene, aşırı kilo, aşırı tuz tüketimi ve bunların dışında bazı hastalıklardan kaynaklı da olabilmektedir.
" } ] }