{ "title": "Kapak Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kapak-Hastaliklari-45.jpg", "date": "21.01.2024 09:50:33", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Kapak hastalıkları, kişinin kalbinin sağ tarafında iki kapak sol tarafında iki kapak olmak üzere 4 kapak bulunur. Kapak kanın ileri doğru gidişine izin verir ve kanın geri gelişini önler. Bazı hastalık kalp kapağını daraltır ve kanın ileri gidişine engel olur. Kapağın kapanması gereken yerde kapak yarı açık kalır. Kanın geri gelmesine neden olur. Bu sorundan dolayı kalp kapak hastalığı oluşur. Kalpte hem kalp darlığı hem de kalp yetmezliği meydana gelir. Bu durum ciddi sağlık sorunu oluşturur.

Kapak hastalıklarının çeşitleri

Doğumsal kapak hastalığı: bu kapak hastalığında yapısal bozukluk vardır. Kapağın şekli bozuk ve dardır. 3 yaprakçık olacağına 2 yaprakçık olur. Bu sorun kapağın yeterli açılıp kapanmasına engel olur. Kapak ne açılır ne de kapanır. Yarı açık olarak anormal darlık görülür. Kişi için ciddi kalp hastalık riski oluşturur.

Sonradan gelişen kapak hastalığı: bu hastalık hassas kişilerde daha çok görülür. Eklem romatizmanın kalp kapağında kalp zarına etki ederek meydana gelir. Boğazda iltihap, şişlik, ağrı, kızarıklık oluşturur. 20-40 yaş arası grupta daha çok görülür. Kalp hastalığı toplumda yaygın görülen hastalıktır. Kalp krizine neden olur. Kalbin iç zarın iltihaplanmasıyla meydana gelir. Travma, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp darlığı, göğüs bölgesine gelen künt darbe, kapakta kalsiyum birikmesi, koroner arten hastalığı kalp kapak hastalığına neden olur.

Kapak hastalığın belirtisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Kişide ciddi sağlık sorunu oluşturur. Kalp çarpıntısı yapar. Aşırı terleme görülür. Kalp sıkışması daralması oluşur. Sıcaklık basma nefes alamama hissedilir. Vücut direnci düşer ve çabuk yorulma görülür. İştahsızlık oluşur. Kişiye doktor tedavisi ile kan tahlili yapılır. İlaç tedavisi başlar. Antibiyotik ilaç hastaya verilir. Kişinin kanı mikrop, bakteri, virüs kapmaması için antibiyotik verilmeye devam eder. Kişi sağlığına kavuşana kadar doktor kontrolünde müdahaleye alınır. İlaç tedavisi hastalığın iyileşmesi için yeterli olmadığı durumda ameliyat yapılır.
" } ] }