{ "title": "Kansızlık Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kansizlik-Hastaligi-75.png", "date": "21.01.2024 02:43:04", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "
Kansızlık hastalığı, Bebeklik döneminden itibaren hayatın çeşitli dönemlerinde karşımıza çıkan kansızlık hastalığı tehlikeli bir hastalık değildir. Fakat hastalığın belirtilerini ağır bir şekilde yaşamamak için tedavi olmak gereklidir. Kanda bulunan kırmızı kan hücreleri yani alyuvarlar bulunur. Alyuvarların yapısında oksijeni akciğere taşıyan ve kandaki hücrelerin kırmızı renk almasını sağlayan hemoglobin bulunmaktadır. Kişi her nefes aldığında akciğerde bulunan oksijen hemoglobin sayesinde taşınmaktadır. Hemoglobin değerlerinin kanda düşük olması kişinin kansızlık hastalığı teşhisi almasına neden olur.

Kandaki hemoglobin kadınlarda 12 g/dl'nin altında, erkeklerde ise 13 g/dl'nin altında ise kansızlık olarak değerlendirilir. Erkeklere oranla kadınlarda kansızlık hastalığı çok daha fazla yaşanmaktadır. Ayrıca kansızlık hastalığı kadınlara oranla erkeklerde daha tehlikelidir. Bu nedene kansızlık basit bir problem gibi görünebilir fakat mutlak olarak tedavi edilmesi gerekir.

Kansızlık hastalığının belirtileri nelerdir?
Kansızlık hastalığı neden olur?
Kansızlık hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Hastalarda hafif kansızlık gözlemlendiğinde hap veya şuruplarla tedaviye başlanmaktadır. Hasta bu tedaviyi kansızlığı gideren besinlerle destekleyerek kısa sürede gerekli olan kan değerlerine yükselebilmektedir. Fakat bazı durumlarda kansızlık hastalığının ihmal edilmesi kan değerlerinin vücutta çok fazla düşmesine neden olur. Bu durumda hastaya kan vermek gereklidir. Bu durumda ise hasta 1-2 gün gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilmektedir. Ayrıca doktorun reçete ettiği ilaçları da hasta kullanmalıdır. Kan alan hasta beslenmesine dikkat etmeli ve kan değerlerini sağlık kuruluşlarında normale gelene kadar kontrol etmelidir.
" } ] }