{ "title": "Kanarya Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kanarya-Hastaliklari-93.jpg", "date": "20.01.2024 22:28:41", "author": "Ceyhun YILMAZ", "article": [ { "article": "
Kanarya hastalıkları, Genelde kafeste bakılan kanaryalarda ortaya çıkar. Kanaryalar ispinozgiller familyasına girer. Yaşadıkları yerler Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da bulunan göl kenarları ile çalılıklardır. Yabani kanaryaların sırt kısımları gri renkte, yeşilli diğer tarafları ise sarıdır. Evcil kanaryalar ise sarı renktedir. Görünüşleri ve sesleri ile ünlü olan kanaryaların bakımı çok zordur. Hemen hemen her evde kafeste kanarya bakan kişilere rastlayabiliriz. Hastalığa karşı oldukça dayanıksızdırlar ve bakımı aksatıldığı zaman hemen hasta olabilirler.

Bazıkanarya hastalıkları şu şekildedir;

Ses Kısıklığı: Kanaryaların sesi kısılır, ötmeye çalışsalar da sesleri çıkmadığı zaman ses kısıklığı hastalığına yakalanmış olduğunu anlarız. Kanaryaların ses kısıklığı hastalığına yakalanma sebebinin çok farklı nedenleri vardır. Örneğin; Aşırı derecede korku, soğuk algınlığı, nezle, grip, aşırı ötme sonucunda ses tellerinin zarar görmesi, yanlış beslenme, panik, bronşit gibi hastalıklar ses kısıklığına neden olur. Bu hastalığın tedavisi için organik yemler verilmeli, suluğuna ılık su konulmalı, unlu gıdalar verilmemeli, yeşil yapraklı sebzeler verilebilir, meyve verilebilir, rutubet olan yerlerden uzak tutulmalı, kanaryayı temiz bir ortamda bulundurarak hastalığını giderebiliriz.

Romatizma: Romatizma hastası olan kanarya genellikle ayakta duramaz, yürüyemez, yürürken düşer, düştüğü yerden kolaylıkla kalkamaz. Romatizma hastalığı yüksek derecede nemli ortamlarda kalan kanaryalarda görülür. Bu hastalığı önlemek için kanaryaları rutubetli ortamlarda bakmamalıyız, kanaryalar duş aldıktan sonra sıcak bir yerde saklanmalı, tüyleri ıslak bırakılmamalı, içerisinde balık yağı bulunan mamalar kullanılarak bu hastalıktan kanaryaları koruyabiliriz.

Aksırma: Sürekli aksırma halinde gelen kanaryayı rahatsız edecek derecede bir türlü gitmeyen bir aksırmadır. Genel olarak soğuk algınlığı, grip gibi durumlarda kanaryanın burun delikleri tıkanır ve nefes almakta zorluk çeker. Burun delikleri temizlenerek bu hastalık ortadan kalkar. Hayvanın burnunu temizlerken onu korkutmamaya özen göstermeliyiz.

İştahsızlık: Kanaryanın yem yemek istemediğini anlamış isek bu hasta olduğu anlamına gelir. Bu hastalığın nedeni çok zor anlaşılmaz kanaryaya sürekli verilen yem değiştirilmiş ise kanarya yalnız bırakılmış ve küstürülmüş ise hasta olur. Tedavi sürecinde kanaryanın yemliklerine farklı yemler konularak seçimi kanaryaya bırakmalıyız, iştah açıcı yemlerde kullanılarak hastalık tedavi edilir.

Kabızlık: bu hastalığı geçiren kanaryalar genel olarak eski enerjisini kaybederler ve durgunlaşırlar. Kanarya kafeste tek ise hastalığının ne olduğu çabucak anlaşılır çünkü dışkısı azalmış ve sert bir görüntü almıştır. Hastalığın sebebi dengesiz beslenmedir. Kıvırcık marul verilerek veya ağzına 2-3 damla zeytinyağı damlatırsak dışkısı düzene girer.
" } ] }