{ "title": "Kanama Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kanama-Hastaligi-13.jpg", "date": "21.01.2024 08:07:55", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kanama Hastalığı, diğer bir adı“Hemofili” olan ve kanı pıhtılaştıran etkenlerden faktör 8 ve 9'un eksik olması nedeniyle ömür boyu kandaki pıhtılaşmanın yetersiz kalmasından dolayı, vücutta olası bir yaralanma esnasında kanamanın durmaması olarak gelişen bir tür rahatsızlıktır. Taşıyıcı bir unsur olan Kız çocuklarında kanama hastalığının, etkileri görülmez, bu hastalık oluşmaz. Anneden gelen bir genden ötürü yalnızca erkek çocuklarda kanama hastalığına sebep olur.

Kanama Hastalığı Türleri ve Von Willebrand Hastalığı: Kanama hastalığı üçe ayrılır. Bunlar; Hemofili-A, Hemofili-B ve Hemofili C'dir.
Kanın pıhtılaşmasında önemli bir katkısı olanproteinlerden biri durumundaki“von Willebrand” adı verilen Protein eksik olursa bu durumda“von Willebrand” isimli hastalık meydana gelir.

Kanama HastalığıNedeniyle Oluşan Rahatsızlıklar: Kanama hastalığı (Hemofili) bulunan kişilerin vücutlarının çeşitli kısımlarında şiddetli kanamalar meydana gelir kanamanın durumu faktör 8 ve 9'un kan seviyesine göre değişmektedir. Çoğu zaman erkek çocukların 1-2 yaşlarında düşme ve çarpmalar sonucu kol ve bacak dersinde morarma, diz ve dirsek gibi eklemler yerlerinde ise ağrılı şişlikler meydana gelir. Vücutta gelişen bu vakaların sebebi deri ve mafsallarda bulunan ve durmayan bu kanamalardır. Hiçbir şekilde durdurulamayan burun, diş eti kanamaları, sünnet sonrası kanamalar ve kesilen yerin geç iyileşmesi dikkati çeken diğer rahatsızlıklardır. Kanama hastalığı taşıyan bu hastalarda kanama, hastalığın şiddetine göre ömür boyunca tekrarlanır. Çocukta kanama hastalığı, anne ile babadan kromozom yapıları alarak oluşur, Ciddi olarak bu hastalığı taşıyan bireylerde, kanama oluşmasını engellemek için düzenli bir şekilde faktör verilmeli, kan faktör seviyeleri belli bir düzeyde tutulmalıdır. Kanama hastalığı bulaşıcı değildir." } ] }