{ "title": "Kalp ve Damar Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kalp-Ve-Damar-Hastaliklari-17.jpg", "date": "19.01.2024 07:51:36", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kalp ve Damar Hastalıkları, Vücutta, besin maddelerinin ve oksijenin hücrelere, hücrelerdeki atık maddelerin de atılımın yapılacağı yerlere taşınması gereklidir. Bu taşıma işini vücutta kan yapmaktadır. Kanın dolaşımını sağlayan organ olan kalp ve onu besleyen koroner damarlarda zamanla birtakım rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Kalpte ya da kroner damarlarda ortaya çıkacak bir hastalık hayati önem taşımaktadır.

Kalp ve damar hastalıkları nelerdir?

Kalp Kapakçığı Hastalıkları: Önceden geçirilen ateşli hastalıkların zamanında ve iyi tedavi edilmemelerinden kaynaklanmaktadır. Yaşlanmayla alakalı olarak aterosklerotik kapak rahatsızlıkları da görülmektedir.

Kalp Adalesi Hastalıkları: Çoğunlukla kalıtsal bir rahatsızlıktır. Bunun dışında da obezite, yüksek tansiyon, koroner damar hastalıkları ve alkol kullanımı da kalp adalesi hastalığına yol açabilmektedir.

Kalp Yetersizliği: Yüksek tansiyon, obezite, diyabet, koroner damar hastalıkları gibi hastalıklar zamanında tedavi edilememesi ya da tedavinin tam olarak yapılmaması durumları kalp yetmezliğine yol açmaktadır. Kalp yetmezliği teşhisi konan bireyler, uzmanların önerdiği gibi yaşam biçimini düzenleyerek daha sakin bir hayat sürdürmelidirler.

Koroner Damar (Arter) Hastalıkları: Koroner damarların iç yüzeylerinde oluşan plak birikimleri daralma ve tıkanıklığa sebep olur. Koroner damarlarda meydana gelen hastalıklar sonucu koroner ağrıları ve kalp krizi gibi durumlara sebep olmaktadır. Kalp krizinden sonra yapılacak tedaviler bireyin eski sağlına kavuşmasına yetmez. Bu nedenle krizden önce sağlıklı iken uzmanların tavsiyelerine uygun biçimde davranmak gereklidir. Kalp krizi geçiren bireyin en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna nakli sağlanmalıdır.

Kardiak Aritmiler: Bireylerin çarpıntı olarak niteledikleri durumlar mutlaka dikkate alınmalıdır. Kalp ritmindeki değişiklikler hayati önem taşımaktadır. Böylesi durumlar taşikardi, bradikardi, masum aritmiler ve öldürücü aritmiler gibi rahatsızlıklardan birinin olabileceği düşünülerek uzmana başvurulmalıdır.

Bayılmalar: Nörolojik durumlar dışında görülen bayılmalar kardio-vasküler sebeplerden kaynaklanmış olabilir. Bu da kalp-damar sisteminden kaynaklanan bayılmaların süresi ve derecesi tespit edilerek gereken müdahaleler uzmanlarca yapılmalıdır.

Hipertansif Kalp ve Damar Hastalıkları: Yüksek tansiyon ciddi bir durumdur. Kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları ve körlük gibi ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir. Yüksek tansiyon tedavi ile ortadan kalkmaz. Dolayısıyla yaşam boyu dikkat edilmesi gereken hastalıktır. Uzmanların tavsiyelerine göre yaşam tarzı oluşturularak hastalıkla baş edilebilir.

Karotis Arter (Şah Damarı) Hastalıkları: Damar sertliği ilerleyici bir rahatsızlıktır. Koroner damar rahatsızlığı olan bireylerde şah damarı hastalığı olma olasılığı %40 civarındadır. Be nedenle koroner damar rahatsızlığı bulunan hastaların şah damarları mutlaka gözlem altında tutulmalıdır. Gelişebilecek şah damar hastalığı bireyi felce sürükleyebilir. Başı sağa-sola çevirmekle gözlerde kararma varsa mutlaka uzmana müracaat edilmelidir.

Periferik Arter Hastalıkları: Kalp damarları dışındaki damar hastalıklarına verilen addır. Periferik arter hastalığı en çok bacaktaki damarlarda görülür. Yürüyüş esnasındaki bacak ağrıları belirtileri olabilir. İlerleyen zamanda dinlenirken bile bacak ağrıları kesilmez. Göz, beyin, kulak hatta bağırsak damarlarında da oluşabilir.

Akciğer İnfarktüsü: Varis oluşmuş damarlarda kan dolaşımından geriye doğru kaçan kanın zamanla pıhtı oluşturması kaçınılmazdır. Bu pıhtılar zaman zaman sağ kalbe gelir oradan da akciğer dolaşımıyla akciğere geçerek akciğer infarktüsüne neden olur. Yaşamsal bir tehlikedir.

Tedavi: Birçok rahatsızlığın tespiti günümüzde kolaylaşmıştır. Kalp ve damar hastalıklarının tedavileri oldukça güçtür ve süresi uzundur. Yılda bir kez yapılacak check-up ile hastalık ortaya çıkmadan önlem almak en kolay tedavi metodudur. Beslenme ve yaşam tarzı da bu hastalıklar için çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmek, stresten uzak ve hareketli bir yaşam tarzı bireylerin sağlıklı olması için en büyük çözümdür.

Kalp ve damar ile ilgili her türlü belirtilerde en kısa sürede bir uzmana müracaat edilmelidir. Geç kalmak yaşamı tehdit edebilir.
" } ] }