{ "title": "Kalp Kapak Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kalp-Kapak-Hastaliklari-86.jpg", "date": "19.01.2024 19:55:01", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalp kapak hastalıkları, kalpte kanın tek yönlü akmasını sağlayan dört tane kapak vardır. Bunlar pulmoner kapak, triküspit kapak, mitral kapak ve aort kapağı olarak adlandırılmıştır. Görevleri dolaşımda olan kanın rahat bir şekilde tek yönlü ve doğru olarak ilerleyişini sağlamaktır. Kalp kapaklarının herhangi birinde hasar oluşur ya da hastalık ortaya çıkarsa, kalp kapak hastalıkları bakımından değerlendirilmesi gerekir. Kalp kapak hastalıkları genellikle romatizmal kalp hastalıkları nedeniyle oluşur. Ayrıca kalp damar hastalıkları, kalp kapakçıklarındaki yapısal sorunlar, iltihabi hastalıklar, kalp boşluklarının genişlemesi de kapak hastalıklarının oluşmasında etkendir. Kalp gerektiği gibi çalışmadığında kapak hastalıkları oluşması kaçınılmazdır.

Kalp kapak hastalıkları nelerdir?

Kalp kapak darlığı: bu hastalık kapağın tam açılamadığı hallerde kan akımının tıkanmasıyla oluşur. Kapaklardaki yaprakçıkların dokularındaki sertleşme darlığa neden olur. Bu yüzden kalbin ihtiyacı olan kan miktarında azalma olur. Daralmanın derecesine göre kalp yetmezliği gibi ciddi sorunlarda gelişim gösterebilir. Bazen tek kalp kapağında daralma olabileceği gibi, bazen de kapakların hepsinde daralma olabilir.

Kalp kapağı yetmezliği: Kapaktan kanın geçmesinden sonra kapak tam kapanmadığında, kan odacığa doğru kaçar. Kapak yetersizliği ya da kapak regürtijasyonu olarak bu sorun kapakta darlıkla birlikte de oluşabilir. Bu sorun kalbin yükünü arttırır. Eğer kapak yetersizliği yüksek derecede olursa, hastada kalp yetmezliği meydana gelebilir.

Kalp kapak hastalıkları genel olarak kalbin iş yükünü arttırır. Kapak darlığında kan akımı engellendiği için kalp güçlü bir şekilde pompalama yapmaya başlar. Kapak yetersizliği durumunda geri kaçan kanla birlikte kalbin pompalayacağı kan hacmi artar ve kalp daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Hasta olan kapağın gerisinde olan kanın basıncı yüksektir. Bu durum akciğerlerden ya da başka yerlerden dönen toplardamarlardaki basıncı arttırıcı bir etkendir. Bu yüzden vücut dokularında sıvı toplanmaya başlar.

Kalp kapak hastalıkları belirtileri nelerdir?

Belirtiler hasta olan kalp kapağına göre farklılık göstermektedir. Kapak darlığı ve yetmezliği hafif derecede olan hastalarda uzun süre herhangi bir belirti olmayabilir. Hastalıkların ilerlemesi halinde kalbe daha fazla iş yüklendiğinden, çarpıntı, yorgunluk, tıkanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Sıvı akciğerlerde biriktiğinde nefes darlığı, vücudun alt kısımlarında biriktiğinde ise bacaklarda, karında ödem oluşabilir. Eğer kalbi besleyen koroner arter damarlarda kan akımı yetersiz olursa, kişide göğüs ağrısı hissedilebilir. İleri derecede kalp kapak hastalıkları olan hastalarda baş dönmesi, bayılma, baygınlık gibi durumlar oluşabilir.

Kalp kapak hastalıkları neden olur?

Doğuştan gelen anormallikler: Kalp kapak hastalıkları bazı kişilerde doğuştan gelen yapısal bozukluklardan dolayı oluşur. Bunlar arasında en fazla aort kapağında olması gereken 3 yaprakçıktan birinin olmamasıdır. Böyle kalp kapaklarında yetersizlik, daralma, bir de endokardit denilen kapak enfeksiyonu gelişebilir.

Romatizmal ateş: Ciddi kapak hastalıkları sebepleri arasında bulunan romatizmal ateş, özellikle çocuklarda 5-15 yaşları arasında görülen boğaz enfeksiyonu sonucunda gelişir. Kapak hastalığının ortaya çıkışı ise 20-30 yıl sonra olur. Bu rahatsızlığın kalp kapak hastalığına neden olması bakteriyle mücadele eden bağışıklık sisteminin kapak dokusuna zarar vermesiyle olur. Kadınlarda en fazla mitral kapakta darlığa, erkeklerde de aort kapakta darlığa yol açar.

Kalp kapağı kireçlenmesi: Yaşlı kişilerdeki kalp kapak hastalıklarının en fazla görülen nedeni budur. Kireçlenme ve kalınlaşma ile kapaklar yeterince açılmamaya başlar ve darlık meydana gelir.

Mitral kapak prolapsusu: Toplumda en fazla kadınları etkileyen bu sorun mitral kapak hastalığına yol açar. Normalden kalın, hareketli ve uzun olan mitral kapak yaprakçıkları bu rahatsızlık nedeniyle kapanma sorunu yaşar.

Kapak enfeksiyonu: Hastalarda halsizlik, ateş, eklem ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkan kapak enfeksiyonu ciddi bir rahatsızlıktır. Bundan korunmak için cerrahi girişimlerden önce, diş çektirmeden önce antibiyotik kullanılmalıdır.

Kalp kapak hastalıkları nasıl tespit edilir?

Hastanın muayenesi sırasında kalp sesleri dinlendiğinde, üfürüm denilen sesler duyulduğu zaman kalp kapak hastalığından şüphe edilir. Ancak kesin tanı için hastaya EKG, EKO, kalp katerizasyonu gibi tetkikler yapılır.

Kalp kapak hastalıkları tedavisi nasıl yapılır?

Genellikle çoğu hastalar sürekli kontrol altında tutularak takip edilir. Bu şekilde uzun yıllar sorun yaşamadan hastalar yaşamına devam edebilir. Tedavide hastaların yakınmalarını azaltacak, kalp ritmini düzenleyen, sıvı birikimini azaltan, kalbin üzerine düşen iş yükünü azaltacak ilaçlar kullanılır. Şiddetli kalp kapak hastalıkları olan hastalarda ise; kapak cerrahisi uygulanabilir. Balon tedavisi ise daha çok mitral kapak darlığı olan hastalarda ameliyata gerek kalmadan tedaviyi sağlar.
" } ] }