{ "title": "Kalın Bağırsak Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kalin-Bagirsak-Hastaliklari-79.jpg", "date": "19.01.2024 15:29:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalın bağırsak hastalıkları, sindirim sisteminde mideyle anüs arasındaki kısım bağırsağı kapsar. Bağırsak ince ve kalın bağırsak olarak iki farklı kısımdan meydana gelir. Kalın bağırsağın rektum, çekum ve kolon olarak tanımlanan üç kısmı vardır. İnce bağırsakta emilen, sindirimi yapılan besinler daha küçük moleküllere ayrılır ve bağırsağın yüzeyiyle emilerek kana karışır. Sindirim sistemindeki kalın bağırsakta ise; ezilmiş posalardan kalan organik olmayan tuzlar ve suyun emilimi yapılır. Posaların işe yaramayanı rektumdan geçerek anüsten vücut dışına atılır. Vücudumuzda her organın etkilendiği bazı hastalıklar bulunmaktadır. Kalın bağırsak hastalıkları ise bu organın işlev ve görevleri nedeniyle oluşan hastalık gruplarını içerir.

Kalın bağırsak hastalıkları nelerdir?

Kolit: bu hastalık ince bağırsağın bittiği yerden kalın bağırsağın son kısmına kadar belli bir bölgede ya da bağırsağın tamamında oluşan iltihaplanma sonucunda oluşur. Basit kolit, ülseratif kolit ve mükoz kolit olarak sınıflandırılan hastalık, toplumda yaygın görülen kalın bağırsak hastalıkları arasındadır. Kalın bağırsaktaki akut tahriş nedeniyle oluşan ishalle seyreden iltihaplanma basit kolit olarak, bağırsağın mukoza kısmındaki iltihaplanma mükoz kolit, sinirsel etkenlerle mukoza kısmında oluşan iltihaplanma ise ülseratif kolit olarak tanımlanır. Hastalarda kanlı dışkı ve ani ateş yükselmesiyle kendini gösteren kolit ağrıya yol açmaz. Bağırsaklarla beraber sindirim sistemine de zarar veren bu hastalıkta tedavide gecikilirse, ameliyatla bağırsağın hepsinin alınması gerekebilir.

Bağırsak tıkanması: Meus olarak tanımlanan bağırsak tıkanmaları dört farklı şekilde oluşabilir. Kalın bağırsak ve ince bağırsağın iç içe geçmesiyle oluşanlarına invagination, bağırsağın tümör nedeniyle tıkanması mekanik ileus, fıtık kesesindeki boğulmadan kaynaklanana tıkanmalar etranglement, kalın bağırsakta gazların ve dışkının dışarıya atılamaması nedeniyle oluşan tıkanmaya paralitik ileus adı verilir. Bağırsak tıkanmaları hastalarda kusmaya, makattan gaza çıkaramama, gevşeme ve kasılma, göbek etrafında ağrı belirtilere neden olur. Bazı bağırsak tıkanmaları için medikal tedavi yeterli olsa da bazılarına acilen müdahale edilmesi gerekebilir. Bu durumda hasta ameliyata alınarak bağırsak tıkanması tedavi edilir.

Spastik kolon: bu kalın bağırsak hastalığı stres, sıkıntı, elemi üzüntü gibi etkilerle sinir sistemindeki bozulmayla oluşur. Hastalarda bağırsaktaki mukoza salgısı miktarı artar, peristaltizm düzeyi de azalır ya da artar. Bu hastalık ishal ya da kabızlığa yol açabilir. Hastalığın teşhisi aşamasında herhangi bir bozukluk tespit edilmez. Çünkü bu rahatsızlık bağırsaklarda fonksiyon bozukluğu ile seyreder.

Meckel çıkmazı: İnce bağırsağın son kısmındaki kesenin tıkanmasıyla, kanaması ya da iltihaplanması nedeniyle oluşan bu hastalığın teşhisi zor olur. Belirtileri tıkanmanın oluşmasıyla, kanamanın olması ya da iltihaplanmanın oluşmasıyla ortaya çıkar. Tıkanıklıkta karın üst sağ bölümünde ani ağrı ve acı hissedilir.

Chron hastalığı: Kalın bağırsak hastalıkları arasında bulunan chron hastalığı ince bağırsağın sonuyla kalın balın bağırsağın sonunda oluşan iltihaplanma ile ortaya çıkar. Hastalığın belirtileri ise; yüksek ateş, kilo kaybı, ishal, anal akıntı, ağrı, karın ağrısı ve kramp, eklem ağrısı, ciltte yaralar, kalın bağırsağın sonunda oluşan apse, şişkinlik, anal bölgede çatlak oluşmasıdır.

Bağırsak solucanları: Çoğunlukla çocukların etkilendiği kalın bağırsak hastalıkları arasında yer alan bağırsak solucanları, bulaşıcı özelliğe sahiptir. Belirtileri arasında özellikle gece popoda ve anüs çevresinde kaşıntı, huzursızluk, uykuların düzensiz olması, kızlarda idrar yaparken vajinada yanma, kaşıntı olması sayılabilir. Hastalarda bazen belirti vermeden de bağırsak solucanı oluşabilir.
" } ] }