{ "title": "Kafada Sedef Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kafada-Sedef-Hastaligi-26.jpg", "date": "19.01.2024 09:09:32", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Kafada Sedef Hastalığı, cilt ve kafa deri hücresinin yenilenmesine neden olur. Hücrelerin yerinde pul-pul dökülmeler ve kırmızı plak şeklinde kendini gösteren hastalıktır. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Hastalık bulaşıcı değildir. El ve ayak tırnağı da sedef hastalığında etkilenebilir. Kişinin kafa derisi bölgesinde kırmızı plak ve lezyon oluşturur. Hastalık hafifte olabilir ve tedavisi kolay hastalıktır. Kişinin kafa görüntüsünde ürkütücü şekil bozukluğu oluşturur. Kırmızı renk kepek görüntüsü oluşur. Kafa derisindeki kabarık görüntü sürekli genişler ve çoğalır.

Kafada sedef hastalığı kafa derisinde pembe plak gümüş renk arası yüzey oluşturur. Kuru mat deri olur. Ölü derinin ince tabaka halinde dökülmesine neden olur. Bağışıklık sistemi hastalığı olduğu için kafa derisinde kırmızı plak oluşmasına neden olur. Plak psöriazıs rahatsızlığı oluşturur. Cilt ve kafa derisinde zamanla çatlak ve kuruluk oluşur. Kafanın %80'ni plak türü sedef hastalığına hâkim olur. Kaşıntı, sızı, ağrı oluşur. Deriyi kaşımada kanama görülür. Kafada sedef hastalığı kronik cilt hastalığı olabilir. Ömür boyu sürebilir. Genellikle saç derisinde görülür. Vücudun kol, dirsek, el, ayak, yüz, sırt bölgesinde de görülür. Vücudun her bölgesinde sedef hastalığı çıkabilir.

Kafada sedef hastalığın belirtisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Kişide yüksek ateş baş ağrısı oluşur. Vücut direnci düşer. Kafa derisinde dayanılmaz ağrı kaşıntı. Meydana gelir. Düzensiz uyku görülür. Ayak bileğinde şişlik oluşur. Halsizlik yorgunluk oluşur. Kişinin sağlığını olumsuz etkiler. Mutlaka doktora gidilmelidir. Doktor kontrolü ile losyon ve krem tedavisi uygulanır. Kafa derisinin kaşıntısı ve kabarcığın giderilmesi sağlanır. Krem ilaç tedavisine ağırlık verilir. Lokal ışık tedavisi uygulanır. 10 gün içerisinde hastalığın iyileşmesi sağlanır. Hastalık kafa derisindeki görüntüsünü kaybedene kadar ilaç ve krem tedavisine devam edilir.
" } ] }