{ "title": "Kabakulak Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Kabakulak-Hastaligi-51.jpg", "date": "19.01.2024 03:22:32", "author": "Merve Soğancı", "article": [ { "article": "
Kabakulak hastalığı, Bazı virüsler nedeniyle tükürük bezlerinde enfeksiyon oluşur. Oluşan enfeksiyonlar kabakulak hastalığının oluşmasına neden olur. Bulaşıcı bir hastalık olan kabakulak, kulağın alt kısmında oluşan bir şişkinlik ile anlaşıldığı için bu isme sahiptir. Bu hastalık kış ve bahar aylarında daha sık görülür ve genelde çocuklarda görülür. Ancak çocukken bu hastalığı geçirmemiş birisi yetişkinlikte de kabakulak hastalığına yakalanabilir. Herkes bu hastalığı sadece bir defa geçirir. Vücut bu duruma karşı direnç kazanacağı için hastalığın bir daha tekrarlanması söz konusu değildir.

Öksürük, hapşırma, sarılma, öpme ve buna benzer solunum yolları ile kişiden kişiye bulaşma etkisine sahip olan kabakulak hastalığı bu sebepten dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Hemen hemen herkesin başına gelecek olan bu hastalıktan günümüzde bebeklikten yapılan kabakulak aşısı ile önlem alınabilir. Ancak yine de bu durumun ortaya çıkması ile kişi rahatsızlanır ve bazı belirtiler kendisini göstermeye başlar.

Kabakulak hastalığının belirtileri nelerdir?
Görüldüğü üzere kabakulak hastalığı ortaya çıkmaya başladığında çok net belirtiler kendisini göstermeye başlar. Bu belirtiler sayesinde kişi hastalığı erkenden anlar ve vakit kaybetmeden bir doktor müdahalesi ile tedavisini olur. Özellikle tükürük bezlerinde meydana gelen şişkinliğin kulak arkasında da görülmesi ile tanının konulması kolaylaşır. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için bu hastalıkta olan kişi başkaları ile temas etmekten uzak durmaya özen göstermelidir.
" } ] }