{ "title": "İshal Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Ishal-Hastaligi-55.gif", "date": "19.01.2024 17:32:20", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
İshal hastalığı, En sık karşılaşılan sağlık sorunlarından bir tanesidir. Mide ve bağırsaklar; yenilen ve içilen besinlere karşı en hızlı reaksiyonu gösteren organlar olarak bilinir. Bu organlar oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle başta bebekler olmak üzere hemen hemen her insan yılda birkaç kez bu sağlık sorunu ile yüzleşmek zorunda kalabilir. İshal hastalığına yakalanmak da bu hastalık ile mücadele etmek de çok zor değildir.

Her bireyin yaşına göre günlük dışkı miktarı ve dışkılama süresi bulunmaktadır. Bu işlem bebeklerde daha kısa aralıklarda gerçekleşirken sağlıklı bir yetişkinde günde bir kez şeklinde gerçekleşmesi beklenir. Bu süreden önce oluşan ve miktarı çoğalan dışkılama ishal hastalığı olarak teşhis edilir. İshal hastalığının oluşmasına neden olan pek çok faktör bulunmaktadır.

İshal hastalığı neden olur?
İshal hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Eğer ishal hastalığınız 24 saat içerisinde geçmemiş ve kusma gibi başka belirtiler de ortaya çıkmış ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi önerilir. Bu sağlık kuruluşu sağlık ocağı dahi olabilir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanımına ilave olarak evde de bir dizi önlem alınması mümkündür. Bu önlemlerin en başında bol miktarda sıvı tüketimi gelir. Yine hastanın yemek öğünlerinde posalı gıdalar yerine daha katı maddeleri tercih etmesi gerekir. Özellikle patates, yağsız pirinç lapası, sarı leblebi, muz, nişasta ağırlıklı beslenmek hastayı rahatlatır.

İshal hastalığının tedavisi için mutlaka ishale neden olan faktörlerin de ortada kaldırılması gerekir. Örneğin ishal ilaca bağlı olarak gelişmiş ise ilaç kullanımının da gözden geçirilmesi gerekir.
" } ] }