{ "title": "İnek Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Inek-Hastaliklari-39.jpg", "date": "21.01.2024 06:39:15", "author": "Canan", "article": [ { "article": "İnek Hastalıkları, Hayvana verilen vitamin, mineral takviyesi çoğu zaman yetersiz kalır. Hayvanın sinir ve sindirim sisteminde sorun oluşturur. Hayvanın sürekli sağlıklı ortamda otlatılması, yediği yemin temiz olması hayvan sağlığı için önemlidir. Hayvanı düzenli aşılamak gerekir. Veteriner yardımıyla hastalık tedavi edilmelidir.

İnek hastalıkları çeşitleri

Mastitis: bu hastalığın diğer adı meme iltihabıdır. Memenin iltihaplanmasıyla oluşan mastitis ineğin sütünün yapısında değişiklik gösterir ve süt verimini azaltır. Erken tedavi edilmezse meme körelmeye başlar. Hastalığın oluşmasında birçok etki vardır. Kötü çevre şartları, temiz olmayan yem ot, hayvanın memesine yumruk tekme atma, sağım hatası hayvanın memesinde yara oluşturur. Sağım sırasında meme içinde süt kalması da memede yara oluşturur. Hayvanın memesinde, kızarıklık, çatlak, şişlik ağrı oluşur. İnek süt sağıma izin vermez ve tekme atmaya başlar.

Hipokalsemi: Diğer adı ile süt hummasıdır. Yeni doğum yapan ineğin fosfor miktarın düşmesi ile hastalık oluşur. Hayvan yere çöker kalkamaz hale gelir. Süt verimi yüksek ve çok doğum yapmış hayvanda bu hastalık görülür. Yeni doğum yapan hayvan iki gün sonra bu hastalığa yakalanma riski yüksektir. Hayvanın sağlığına etki eder. İnek boynunu yere uzatır daha doğrulamaz. Yere oturur kalkamaz hale gelir. Ayakta durmakta zorluk çeker. Hayvanın sağlığı için doğumdan sonra meme içindeki süt iyice sağılmamalıdır. Yavruya yetecek kadar süt alınmalıdır.

Timponi şişme: Hayvanın gaz oluşumunu hızlandırır ve gazın dışarıya atılmamasını sağlar. Hastalık sonucu karın şişer. Bozuk küflü gıda yeminde ve donmuş gıda yeminde bu hastalık oluşur. Lahana kökü, turp, armut, ayva, naylon yumağı ineğin nefes borusunu tıkar. Timponi hastalığına yol açar. Hayvanda sancı, karın ağrısı başlar. Hayvan tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır.

Antraks: Diğer adı şarbondur. Hayvanın dalağının şişmesi ile mera mevsiminde görülen hastalıktır. Hastalık bulaşıcı olur ve ani ölümle sonuçlanır. Hastalığa yakalanan hayvan birkaç gün önce süt ve dışkıyı dışarı atar. İyileşen hayvan sütü dışarı atmaz. Su, yem, ot ile hastalık bulaşır. Hastalık hayvana direk bulaşmaz. Yediği yemden bulaşır. Hayvanın sütünde azalma oluşur.

Tüberküloz: Diğer adı veremdir. İnsan ve hayvanda oluşan kronik hastalıktır. Bulaşıcıdır. Hijyen koşulu olmayan ahırda ve yedikleri yemde hastalık oluşur. Hastalık hayvanın solunumundan geçer. Sindirim ve deride kaşıntı yara oluşturur. Hayvansal süt ürünleri bayat ve kaynatılmadan tüketilirse hastalık insana bulaşır. Bu hastalık hayvanda iştahsızlık, durgunluk olması genel belirtisidir. Verem hayvanın etinde çürümeye neden olur.

Şap hastalığı: Diğer adı dabak hastalığıdır. Hayvanın ağzından ve burnundan sıvı akmasıyla oluşur. Nefes almada zorluk görülür. Hayvanın ağzının içinde ve ağız kenarında yara oluşur. Yem yiyemez ve salya akmaya başlar. Şap hastalığı bulaşıcı hastalıktır. Hayvan bakıcısına da bulaşabilir. Ağızda sürekli köpük şekilde salya akması hayvanın direncini düşürür.

İnek hastalıkların belirtileri nelerdir?

Büyük baş hayvanlarda görülen hastalık hayvanın sağlığına etki eder. Hastalığın geneli hayvanda aynı etki oluşturur. Hayvanda iştahsızlık oluşur. Yem yiyememe ve su içememe görülür. Vücudunda yara iltihap oluşur. Karın şişliği görülür. Nefes alırken ses çıkarır. Yürümede zorluk titreme görülür. Yere düşüp kalkmada zorluk oluşur. İnek hastalıkların genel belirtisi aynıdır. Hayvana bakarken yem ve bulunduğu ortamın temiz olmasına özen gösterilmelidir.

" } ] }