{ "title": "İbs Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Ibs-Hastaligi-76.png", "date": "19.01.2024 16:26:05", "author": "Fatma Taşyürek", "article": [ { "article": "İbs hastalığı, irritabl bağırsak sendromu olarak da bilinir. İrritabl bağırsak sendromu toplumun %15'inde görülen yaygın bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Bu sendromda sindirim sistemi normaldeki gibi çalışmaz. Kas ve sinirlerin çalışması hassaslaşır. Bu durumda yemekten sonra kramplara ve ishale sebebiyet verebilir. Hayatı olumsuz yönde etkileyen bu hastalık tedirginliğe neden olur. İbs hastası olanlar diyet, stres ve tedavilerini düzenli bir şekilde kontrol ederse yaşam kalitelerini yükseltebilirler.

İbs (İrritabl Bağırsak Sendromu) Belirtileri Nelerdir?

İbs hastalığının belirtileri karında şişlik, ağrı ve baskı, mide bulantısı, kabızlık ve ishal, dışkı kıvamında değişiklikler, tuvalete çıkma sıklığında değişimler ve boşaltım esnasında ağrı gibi durumlardır. Ayrıca bu hastalığın belirtileri bireyin ne yediğine ne kadar yediğine, kadınlardaki menstrüasyon dönemine ve bireyin duygusal durumuna göre de değişiklik gösterebilir.

İbs (İrritabl Bağırsak Sendromu) Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

İbs hastalığı belirtileri bulunan ve İbs hastası olduğundan şüphelenen kişiye tanı konulması için hayatında strese ve sinire neden olan durumların olup olmaması değerlendirilir ve endoskopi ile bağırsak muayeneleri yapılır. Tedavi sürecinde ise en önemli şey yaşam tarzının değiştirilmesidir. Stres ve sinirin azaltılması tedavi sürecinde ilk adımdır. Yanlış beslenme de İbs hastalığına neden olur. Dolayısıyla İbs hastalığına sebep olan bu hastalıklara göre tedavi süreci şekil alır. İbs hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi, belirtilerin şiddetinin azaltılmasına yönelik uygulanılır. Tamamen ortadan kaldırılamayan bu hastalığın tedavisinde amaç, hastaların yaşam kalitelerini düşürmemektir. Düşük ise yükseltmektir.
" } ] }