{ "title": "Hormonal Hastalıklar", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Hormonal-Hastaliklar-86.jpg", "date": "21.01.2024 00:31:04", "author": "Eda Maviyıldız", "article": [ { "article": "
Hormonal Hastalıklar; Hormonlar, sistemleri ve tüm vücut fonksiyonlarında bütünlüğü ve kontrolü sağlar. Endokrin bezler tarafından salgılanan hormonlar hedef organların faaliyetlerini düzenler. Hormonların az ya da çok salgılanmasına ilişkin belirti, bulgu ve patolojik durumların iyi değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması çok önemlidir. Endokrin ve ekzokrin bezlerde oluşan problemler sebebiyle ortaya çıkan hastalıklara da hormonal hastalıklar denir.

Hormonal Hastalıklar Nelerdir?

Hipofiz arka lob hastalıkları: Hipofizin arka lobundan antidiüretik hormon ADH'nın böbreklerden su tutulmasını artırıcı etkisinin yanında, yüksek konsantrasyonlardaki ADH'ın vücudun her yerindeki arteriyolleri daraltan ve böylece arteryel basıncı artıran çok kuvvetli etkisi vardır. Bu nedenle ADH'ın bir diğer \"vazopressen\"dir. İkinci hormon oksitosindir. ADH su dengesini düzenlemede yardımcı olur ve güçlü bir vazokonstriktördür. ADH yetersizliği yüksek volümlü seyreltilmiş idrar yapımına neden olur.

Tiroit hastalıkları: Tiroit bezi T şeklinde boynun ön tarafında 5. C-1, T omurları arasında yerleşmiş kırmızı-kahve renkte bir organdır. Endokrin bezlerin en büyüğü olan tiroit bezinin ağırlığı ortalama 25-30 gr, boyu 5 cm ve eni 3 cm'dir. Kadınlarda biraz daha büyüktür. Tiroit bezinin iki lobu vardır ve bunları ortada istmus adı verilen bir oluşum birleştirir ve H görünümü verir. Tiroit lobları koni şeklindedir. Tiroit bezinden üç hormon salgılanır; tiroksin (T4), triiodotironin (T3) ve tiroit hormon kapsamında kalsitonindir ve bu hormonlarda oluşacak herhangi bir problem hormonal hastalıkların

Başında yer alan tiroit hastalıklarına sebep olur.

Graves hastalığı: Hastanın plazmasında TSH'a benzer maddeler vardır ve bunlar TSH'ın bağlandığı membranı reseptörlerine bağlanan immün globulin antikorlardır. Bu antikorlara tiroit situmule edici immün globulin adı verilir. Bu antikorlar tiroit bezi üzerine, TSH'ın bir saatlik etki süresine karşın, 12 saat süren uyarıcı etki gösterir. TSİ'in yol açtığı yüksek tiroit hormonu salgısı da ön hipofizin TSH salgısını baskılar ve graves hastalığına neden olur.

Paratiroid hastalıkları: Paratiroid bezleri dört tane olup boynun arkasında tiroidin arka kısmına gömülmüş durumdadır. Bu küçük bezler kolaylıkla gözden kaçabildiği için tiroit ameliyatları sırasında kaza ile çıkarılmaktadır. Bu nedenle dikkatli yapılmayan cerrahi girişimler hipoparatiroidizmin en sık görülen nedenidir. Genetik faktörlerden dolayı da bu bezlerde oluşacak herhangi bir problem paratiroid hastalığına neden olur.

Addison hastalığı: Addison, adrenal korteksten adrenokortikal hormon üretiminin yeteri miktarda salgılanamamasından kaynaklanır. Addison hastalığının ilk belirtileri genellikle hastaların kaslarda, eklemlerde ağrı ve güç kaybı hissetmesidir. Bu şikâyetlere ek olarak mide bulantısı, iştah kaybı, ateş, kusma gibi gastrointestinal belirtilerde gözlenebilir Hastalığa müdahale edilmesi şarttır, ileri evrelerde gelişebilecek komplikasyonlara bağlı olarak ölüm vakaları da görülebilir. Tedavi aşamasında hastaya eksik hormonun takviyesi sağlanarak krizlerin önlenmesi sağlanır. Nadir karşılaşılan bir hormonal hastalıktır
" } ] }