{ "title": "Hiv Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Hiv-Hastaligi-75.jpg", "date": "20.01.2024 21:43:53", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Hiv hastalığı; bu hastalığa Hiv adı verilen virüs neden olur. Hiv virüsünün Türkçe karşılığı insan bağışıklık yetmezliği virüsü şeklindedir. Hiv hastalığına yakalanan bireylerin bağışıklık sistemi bu virüsün etkisi ile güçsüz duruma düşmekte ve tedavi edilmediğinde de neredeyse tamamen çöküntü yaşamaktadır. Böyle bir durumda HIV hastaları normal bireyin rahatlıkla direnç gösterip atlatabileceği basit bir hastalık ile bile mücadele edemeyecek bir konuma gelmektedir.

Hiv hastalarının tamamının aids hastası olduğunu söylemek yanlış bir tabir olur. Aids daha çok taşıyıcısının virüs nedeniyle güçlü enfeksiyon oluşturması veya bağışıklık düzeninin virüs sebebiyle bozulmasına bağlı olarak gelişir. Hiv virüsü tek başına ölümcül etkiye sahip değildir. Kendisinde HIV virüsü bulunan binlerce insan hayatlarının kalan kısımlarını normal bireyler gibi devam ettirmektedir.

Hiv hastalığının vücutta meydana getirdiği etkiler ve tedavi süreci

Hastalığın oluşumuna nedenolan HIV virüsünün yaşaması sağlam bir hücrenin varlığına bağlıdır. Hiv virüsü bu sağlam hücreler ile temasa geçerek onların ölmesine neden olur. Böylece ölen her hücre yeni bir HIV virüsünü oluşturur ve diğer virüslü hücreler gibi çalışmaya devam eder. Böylece vücudu tüm etkilere karşı koruyan savunma mekanizmasını oluşturan sağlıklı hücreler azaldığı için kişinin bağışıklık düzeyi de düşer.

Hiv hastalığı ile mücadele bir ömür sürmektedir. Hiv virüsü bulunan kişinin tedavi olması bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için zorunludur. Günümüzde bu amaçla üretilmiş pek çok ilaç bulunmaktadır. Hangi ilaca ne dozda başlanacağını belirlemek için mutlaka kan sayımı yapılması gerekir. Etkin bir tedavi için ilaçların düzenli kullanımı ve hastanın takibi önem taşımaktadır. Alınan ilaçlara bağlı olarak HIV hastalığının oluşmasına neden olan HIV virüsünün diğer sağlam hücrelere verdiği tahribat da azalma eğilimine girer.
" } ] }