{ "title": "Hipofiz Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Hipofiz-Hastaliklari-94.jpg", "date": "19.01.2024 22:05:37", "author": "Eda Maviyıldız", "article": [ { "article": "Hipofiz hastalıkları, ön lob ve arka lob hastalıkları olmak üzere iki kısma ayrılmıştır. Çoğunlukla ön lobdan kaynaklanan hastalıklar; ön lobun fonksiyonel tümörleri, fonksiyonel olmayan tümörleri, hipofiz infarktüsü, genetik bozukluklar, travma gibi nedenler daha çok hipofiz hastalıkları görülmesine sebep olur. Hipofiz hastalıklarında; hipofizin hiperfonksiyonu, hipofizin hipofonksiyonu, tümör kitlesinin büyüyerek beyin dokusuna lokal baskı yapması gibi patolojik durumlar ortaya çıkar.

Hipofiz Hastalıkları Nelerdir?

Hiperpitüiterizm: Hipofizin ön lobundan salgılanan hormonların hipersekresyonudur ve çoğunlukla ACTH ve büyüme hormonuyla ilgilidir. Etimolojik faktör genellikle hipofizin fonksiyonel adenomları ile ilgilidir. Adrenokortikotrofin fazla salgılandığında cushing sendromu, fazla prolaktin salgılandığında hiperprolaktinemi ve büyüme hormonu fazla salgılandığında jigantizm ve agromegali görülür.

Hiperprolaktinemi: Prolaktin salgılanması, hipotalamus kökenli dopaminin inhibitör kontrolü altındadır. Östrojenler prolaktin salgılanmasını uyarır. Prolaktin seviyesi gebelik sırasında yükselerek göğüslerin gelişmesini arttırır.

Agromegali: Hipofiz ön lob hastalıkları arasında bulunan agromegali erişkinlerde büyüme hormonu (GH) artışına bağlı olarak gelişir. Epifiz plakları kapanmadan ve puberteden önce GH artışı jigantizm, devlik, erişkin dönemde ortaya çıkarsa agromegali olarak isimlendirilir.

Hipopitüiterizm: Hipofiz ön lobundan salgılanan bir ya da birden fazla hipofiz hormonunun yetersizliğidir.

Diabetes Insipidus: ADH salgılanmasının yetersizliği sonucu görülür. Diyabetes ınsipidus arka hipofizde yeterli miktarda ADH salgılanmasında; merkezi ve ADH'e renal yanıtın yetersizliğine bağlı olabilir. Nedenleri; travma, hipofiz cerrahisi, hipofiz bölgesel tümörleri, tüberküloz, sarkoidozis, ensefalit ve menenjittir.

Hipotiroidi: Tiroit bezi, tiroksin ve tirilyodotironin salgılar ve bu şekilde bazal metabolik hızla birlikte kardiyak ve nörolojik fonksiyonları kontrol eder. Hipotalamus tirotropin salgılatıcı hormon salgılayarak ön hipofizden TSH salınmasını uyarır. TSH ise kan yoluyla tiroiddeki reseptörlere bağlanarak T3 ve T4 hormonlarının üretimi ve salgılanmasını kontrol eder. Bu hormonlarda hipofizden daha fazla TSH salınmasını engelleyerek hipotiroidi denen hipofiz hastalığına neden olur.
" } ] }