{ "title": "Hayvanlarda Şap Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Hayvanlarda-Sap-Hastaligi-25.jpg", "date": "18.01.2024 23:45:54", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Hayvanlarda Şap Hastalığı, bu hastalık sütlü hayvanlarda çok görülür. Keçi, koyun, inek, sığır gibi sütlü hayvana etki ederek süt verimini azaltan bulaşıcı hastalıktır. Şap hastalığı erkek ve dişi hayvanda görülür. Ama en çok dişi hayvanda görülür ve süt verimini azaltır. Şap hastalığı diğer adıyla dabak hastalığıdır. Bu hastalık doğrudan hayvana bulaşır veya başka hayvandan da bulaşabilir. Bulaşıcı enfeksiyon hastalığıdır. Hayvanda görülen salya, deri, öksürme ve yapağının etkisiyle hayvana doğrudan etki eder. Bu hastalık hayvanın ot, yem, su, samanına da bulaşabilir. Hayvan yem yerken hastalığı kapar.

Hayvanlarda şap hastalığı virüs olarak hayvanın düşüşünü sağlar. Direnconi etkiler. Burun akıntısı başlar. Solunum yolu tıkanır. Nefes alırken ses çıkarır. Ayağa kalkmada zorlanma yürüyememe görülür. Şap hastalığı hayvanın diz çökmesine ve kasların güçsüzlüğüne neden olur. Sütün renginde farklılık ve aşırı azalma görülür. Burun akıntısı ile ağız akıntısı da başlar. Deri dökülmesi ve kaşıntı görülür. Vajinal da akıntı görülür. Hayvan kendisi sürekli sürterek kaşımaya başlar. Kilo düşüşü olur. Bu hastalık bulaşıcı olduğu için hayvana bakan kişiye de bulaşabilir. Hayvan bakıcısı hasta olan hayvanını iyileştirmek için veterinerden yardım almalıdır. Hayvan iyileşene kadar kendi sağlığına da dikkat etmelidir.

Şap hastalığı hayvanda oluşmaması neler yapılmalıdır

Şap hastalık hayvanın sağlığını olumsuz etkiler. Şap hastalık aşısı hayvana yapılmalıdır. Ahırdaki bütün hayvanlara bu aşı yapılmalıdır. Hayvanın sütü sağılırken memenin temiz olmasına özen gösterilmelidir. Süt sağıldıktan sonra süt makinası temiz yıkanmalıdır. Sütü sağan kişi el temizliğine dikkat etmelidir. Ahırın iç ve dış cephesi kireçle boyanmalıdır. Hayvana bilindik temiz güvenilir yem verilmelidir. Kuru ot verilirken içinde pislik, böcek, yabancı madde olmamasına dikkat edilmelidir. Hayvanlar temiz otlak meralarda otlatılmalıdır. Pis, çamur ve bakteri ortamda hayvan otlatılması önlenmelidir.
" } ] }