{ "title": "Hastalık Çeşitleri", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Hastalik-Cesitleri-12.png", "date": "20.01.2024 02:20:40", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Hastalık Çeşitleri, izlenilen hastalık tek bir hastalığa oluşturuyorsa bu sıradan basit bir hastalıktır. Eğer birden fazla hastalık belirtileri varsa bu karmaşık bir hastalıktır. İnsan vücudundaki sistemin çalışmasında oluşan bozukluklara neden olan faktörle hastalık olarak adlandırılır. Hastalıkların birden fazla çeşidi vardır. Hemen hemen çoğunun tedavisi mümkün olsa da bazı hastalıklar tedavi edilemeyecek kadar zor ve neredeyse imkânsızdır. Hastalıkların türünü öğrenebilmek için iyi bir gözlemci olmak gerekir. Yani hastalığın etki ettiği bölgeye, gözle görülmesi mümkün olan rahatsızlıkları teşhis etmek oldukça önemlidir.

Hastalık çeşitleri nelerdir?

Kalp ve damar hastalıkları: Hayat merkezimiz olan kalp yapmış olduğu kasılmalar ile besini ve oksijeni pompalar. Kalbin düzenli çalışabilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç ise besleyici damarlar yardımıyla olmaktadır. Bu besleyici damarların herhangi birinde problemlerin oluşması hayati açıdan oldukça sıkıntılı durumlara yol açabilir. Kalp ve damar hastalıklarının birçok riski vardır. Bu riskler kalp krizi, kalp yetmezliği ve göğüs anjini olarak bilinir.

Solunum yolları ve akciğer hastalığı: Solunum sisteminde oluşan herhangi bir hastalık akciğer işleyişini bozar ve horlama, öksürük, balgam, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ve yan ağrısına neden olur. Hastalığın bu belirtileri doktorlar tarafından yakından incelenmektedir. Bu hastalığın oluşmasına neden olan en önemli faktör sigaradır. Toplum içerisinde kullanımı oldukça yaygın olan bu zararlı maddenin kullanımdan dolayı her yıl milyonlarca kişi hayatını kaybetmektedir. Sigara hem hava yolu hastalıklarına hem de kanser oluşmasına neden olan en önemli etkendir. Ayrıca çocukların bulunduğu ortamlarda sigaranın içilmesi oldukça riskli bir durumdur. Sigara dumanına maruz kalan çocukta alt solunum yolu enfeksiyonu ve astım gibi hastalıklar görülebilmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir.

Kulak, burun ve boğaz hastalıkları: Birçok türlerde görülmekte olan bu hastalık bazı durumlarda ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Kulak, burun ve boğaz hastalıkları baş ve boyun tümörleri, horlama, otoloji, pediatrik, rinoloji ve ses hastalıkları gibi türleri içine almaktadır.

Sindirim sistemi hastalıkları: Ağız ile başlayan ve anüs ile sona eren vücudun yapmış olduğu tüm işlemlere denir. Sindirim sistemi ağız yolu ile almış olduğumuz gıdaları sindirerek vücudun ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri alır. İnsan vücudunun daha sağlıklı ve iyi çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Sindirim sistemi organları ise ağız, yutak, yemek borusu, mide ile ince bağırsak ve kalın bağırsaktır.

Boşaltım ve üreme sistemi hastalıkları: Vücudumuzda bulunan ve gereksiz olan maddelerin vücuttan atılma işlemine boşaltım denir. Boşaltım sistemi hastalıkları, boşaltım sistemi işlemini yapan organların işlevini yapamamasıdır. Bu tür hastalıklardan en çok rastlanan ise böbrek yetmezliği ve böbrek taşı hastalıklarıdır. Üreme sistemi hastalığı ise bireyin üreme işlevlerini yapan organların işlevini yapamayacak durumda olmasıdır.

Kadın doğum hastalıkları: Rahimde yer alan kas ve bağların zayıflaması ve gerilmesi nedeni ile meydana gelen bir hastalıktır. Bu hastalıklar genel olarak doğum öncesi veya yaşlılıkta meydana çıkmaktadır.

Deri hastalıkları: Virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalık çeşitleri arasındadır. Bu virüs ve bakteriler deride birtakım hastalıklar meydana getirebilmektedir. Bunlardan en yaygın olanı ise mantardır. Mantarın en önemli oluşum sebebi ise hijyen ve temizliğin olmamasıdır. Bu tür deri hastalıklarının sıcak ve nemli havada çoğalması hızlı bir şekilde gerçekleşebilir.

Kemik ve eklem hastalıkları: Vücutta bulunan mineral ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan hastalıklardır. Ayrıca demir eksikliği ve alınan gıdaların yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.
" } ] }