{ "title": "Güvercin Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Guvercin-Hastaliklari-81.jpg", "date": "19.01.2024 11:32:01", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Güvercin hastalıkları; Güvercinlerin ortalama ömürleri 10-18 yıl civarındadır. Birçok çeşidi bulunmaktadır. Aktif oldukları yaş 2-8 arasıdır. Güvercin türleri neredeyse 200-300 civarındadır. Bizim ülkemizde yalnızca 7-8 adet çeşidi vardır. Güvercinlerin beslenmeleri yemleme tarzındadır. Besin olarak buğday kullanır. Gagaları vardır. Günlük olarak yalnızca tek öğün yemlenirler. Ayrıca türlerine göre yemlenme şekli değişmektedir. Güvercinlerin fazla olduğu kümeslerde temizliğe çok dikkat edilmesi gereklidir. Güvercinlerde birçok güvercin hastalıkları görülmektedir.

Güvercin hastalıkları

Hexamitiasis hastalığı: bu hastalık güvercinlere at sineği tarafından taşınmaktadır. Belirti olarak kusma, ağırlık kaybı ve köpüklü ishaldir. Hastalık ilerlediği zaman ishal kanlı gelebilir. Bu rahatsızlığa yakalan kuşlarda genellikle su ihtiyacı fazlalaşır ve yemek yemeye açısından azalma olur. Tedavi için ilaç olarak nidazol, flagly kullanılabilir.

Circovirus hastalığı: Güvercin hastalıkları içerisinde circovirus rahatsızlığı genellikle yeni yavru ve genç kuşlarda görülür. Kuşlarda bağışıklık sistemini ve savunma mekanizmasını bozmaktadır. Ayrıca diğer rahatsızlıklarla beraberde görülebilir. Circovirus hastalığı belirtileri ise ağırlık kaybı, ishal ve gelişim bozukluğudur. Bunların dışında solunum yollarında da birtakım sorunlar olabilir. Bu hastalığın çaresi bulunmamaktadır.

Haemophillus hastalığı: Güvercinlerde haemophillus hastalığı solunum yollarında sorunlar, aksırma, burun akıntısı, göz sulanması ve nefes darlığı gibi belirtiler görülmektedir. Hastalığın en belirgin özelliği de güvercinin her iki gözünün iç dokuları ve göz kapaklarında şişme olur. Tedavide monodox kullanılabilir.

E-coli hastalığı: Dışkıları sulu ishal, sarı veya yeşilimsi tonlarda olur. Bu dışkı normal dışkı ile kıyaslandığında kokusu oldukça kötüdür. Belirti olarak kayıtsızlık, yemek yemede isteksizlik, durgunluk, Hızlı ve fazla zayıflama, performans kaybı görülür. E-cali hastalığı ilerler ise mikrop vücuttaki diğer organlara sıçrar. Bu sebepten dolayı ayakta tutulma, kanatta tutulma, uçamama, yürüyememe, topallamalar meydana gelir. Tedavi uygulamasında baytril ve amoxicillin kullanılabilir.

Salmonella hastalığı: Genellikle bu hastalık yavru ölümleri ile dikkat çekicidir Hastalanmış olan kuşlarda ishalleri kaygan ve cıvık şekildedir. Tonu yeşilimsi ve suludur. Dışkı içerisinde sindirilmemiş yem ve dışkıda köpük gözlemlenir. Salmonella hastalığının ilk belirtisi uyuşukluk ve ağırlık kaybıdır. Devamında kanat ve eklem kısımlarında ur tarzında şişmeler oluşur. Çıkan bu urların sıcaklığı fazladır ve içleri sert değildir. Bunların dışında tek ayak üstünde durma, kanat düşürme ve topallama gibi sorunlar gözlemlenir. Eğer mikrop beyine kadar ilerlemiş ise sallabaş ve sinir sistemi problemleri görülür. Hastalık bu aşamaya kadar ilerlemiş ise ölümcüldür. Tedavi için baytril, kemıcetıne ilaçları uygulanabilir.

Pasteurelosis hastalığı (Kolera): Pateurelosis hastalığı hızlı bir şekilde belirir ve ilerler. Güvercinin ateşi çok hızlı bir şekilde artar. Bu durumda kuşta yem yememe ve özellikle yeme karşı çok isteksizleşir. Devamında dışkısı yeşil renkli bol sulu bir ishal şeklinde olur. Rahatsızlığın ileri boyutunda dışkı içerisinde kanda görülebilir. Güvercinde başka belirti olarak aksırma, solunum yolları problemleri, yüzde şişlik meydana gelir. Bu aşamaya gelen bir güvercin 3-10 gün içerisinde ölür. Ölmeden evvel titreme ve ayakta duramama gözlemlenir. Güvercinin ölümü ise çok çırpıntılı olur. Eğer hastalık ilerlememiş ise tedavi için tetra 250, baytril kullanılabilir.

Diğer güvercin hastalıkları
" } ] }