{ "title": "Güvercin Göz Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/guvercin-goz-hastaliklari-945.jpg", "date": "20.01.2024 12:54:31", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Güvercin Göz Hastalıkları, Güvercin besleyenler iyi bilir bu hastalıklar, kronik olarak seyreden hastalıklardır. Bu hastalık temel olarak üç tane olarak bilinmektedir. Güvercinlerin genel olarak gözlerini etkileyen bu hastalıklar (Ornithosis, Coryza ve Mycoplasmosis) olmak üzere üç çeşittir. Bu hastalık kış aylarında havaların soğumasıyla ortaya çıkmaktadır. Çok ölümcül olmasalar bile ilerleyen durumlarda ölümcül olabilir. Bu hastalıklarda güvercinler gözlerde oluşan sıkıntılardan dolayı, uçma yetilerinde sorun yaşarlar.

Coryza: Güvercinlerde sık görülen bu nezle tam anlamıyla akuta benzeyen bir tür hastalıktır. Bu bakteri özellikle kış döneminde çok aktif olur. Güvercinlerde genel olarak üst solunum yollarına yerleşmektedir. Bu hastalık yerleştikten sonra çok hızlı bir şekilde gelişerek, üç gün içinde tam olarak ortaya çıkar. Bu güvercinlerin boğazında salgı ve gagalarında akıntı ve sıvı gelmesine sebep olmaktadır. Güvercinin azığını açıp bakıldığında, balgama rastlamak mümkündür. Bu durumda güvercinde nefes hızlanması ve daralması, gözlerde aniden görülen yaşarmalar, göz altlarında ve yanaklarda pörtlemeler meydana gelmektedir.

Ornithosis: Güvercinlerde solunum hastalığıdır. Ancak güvercinlerin gözlerinde dikkat çekici bir şekilde, rahatsızlık verdiğinden göz hastalığı olarak da bilinmektedir. Bu hastalık güvercinlerde çok yaygın olarak görülür. Sepici özelliği oldukça fazladır. Güvercin göz hastalığına neden olan bakteriler güvercinlerde üremeye de olumsuz etkiederler. Genel olarak bu hastalığın uzun süre sinsi bir ilerleme yaptığından, anlaşılmaz. Güvercinde bitkinlik ve gözlerinde çapaklanmayla ortaya çıkmaktadır. Genellikle iyi uçan bir güvercinde uçuşu azalır ve bitkin düşer. Tedavisi yapılmaz ise bakteri iyice yerleşerek güvercinin tek gözünde su gelmeye başlar. Zaten bu hastalığın en belirgin görülmesi gözünden akan su ile anlaşılmaktadır.

Tek göz soğuk algınlığı: bu hastalık tek gözde su akıntısıyla ortaya çıkar. Bu hastalık nedeniyle güvercin gözlerinde kızarıklık ve şişme meydana gelmektedir. Bu görüntü kızardığından sanki su toplamış yara görünümüne benzerlik göstermektedir. Özellikle bu hastalık tek gözde çok etkilidir. Tedavi hemen yapılmaz ise bu kızarıklık gözü etrafını sarmaktadır. Bu durumda akıntı fazlalaşır ve bu da diğer güvercinlere şiddetli bir şekilde geçer. Bu hastalık diğer Coryza hastalığından farklıdır. Tabi bu hastalığa yakalanan güvercinin ortamını ve banyo suyunu ayırmak gereklidir. Bu hastalığı diğer güvercinlere geçirdiğinden önlem alıp tedavi sonlandırılıncaya kadar, güvercin ayrı yerde tutulması doğru tercih olacaktır.

Mycoplasmosis: bu hastalık nezle şeklinde olur. Solunum yolunda ortaya çıkar. Bu hastalığa sebep olan kesinlikle bir bakteridir. Boğaz, ağız ve gözlerde akıntıya neden olur. Dışarıda en çok 15-20 dakika aktif olur. Hijyen koşul ve rutubetli ortam bu hastalığın aktif olmasında çok büyük etkendir. Balgamda yapılacak tahlil hastalığın geldiği aşamayı net olarak vermektedir. Tedavisinde diğer hastalıklarda olduğu gibi vitamin ve antibiyotik kullanılmaktadır.
" } ] }