{ "title": "Gut Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Gut-Hastaligi-94.jpeg", "date": "20.01.2024 18:55:09", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Gut Hastalığı, özellikle kırmızı et olmak üzere hayvansal protein ağırlıklı beslenme gut hastalığının asıl kaynağını oluşturmaktadır. Vücuttaki ürik asit fazlalığı gut hastalığını oluşturur. Kanda ürik asit miktarı fazlalaştığı zaman, böbreklerden de yeterli derecede atılamazsa ürik asit, dizler ve özellikle ayak baş parmak eklemleri ve yumuşak eklemlerde birikime neden olarak şiddetli ve dayanılmaz ağrılar oluştururlar. Ürik asidin oluşum sebebi ise pürin adı verilen maddenin bazı yiyecekler ile vücuda aşırı derecede alınmasından kaynaklanır. Pürin, azot içeren organik bir bileşiktir.

Gut hastalığı nedir?

Hayvansal protein açısından zengin bir beslenme nedeni ile ortaya çıkan gut hastalığı, aşırı et tüketiminin bir sonucudur. Beslenme gut hastalığı ile birebir ilişki olup hastalığın düzeltilebilmesi açısından dikkat edilmesi gereken en önemli faktördür. Beslenme de proteinlerin yeri ve önemi asla yadsınamaz bir gerçektir. Fakat önemli olan yeteri kadar protein alınmasıdır. Gereğinden fazla alınan hayvansal protein vücuda aşırı derecede ürik asit yükleyerek hastalığı tetiklemektedir. Gut hastalığında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hiç et tüketmemek değil sadece pürin yönünden zengin besinlere kısıtlama getirmektir. Sebzelerden de bitkisel kaynaklı protein elde edilse de vücudun ihtiyaç duyduğu protein gereksinimine daha az katkısı bulunmaktadır.

Gut hastalığında, vücuttaki yağ oranı ve kilo kontrolü çok önemli olup mutlaka dengelenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra alkol tüketimi de hastalığı tetiklediği için alkolden uzak durulmalıdır. Ürik asit miktarının azaltılması için bol bol su tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Gut hastalığı özellikle 40 yaş üstü erkek bireylerde kadınlardan çok daha fazla görülmektedir. Gut hastalığı ani ve şiddetli ataklar halinde eklem ağrıları, eklemlerde kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile kendini gösterir. Atak halindeki dönemde diyete gerektiği gibi özen gösterilmesinin yanı sıra doktorunuzun önermiş olduğu ilaçları düzenli olarak kullanmanız gerekir. Çünkü gut hastalığı beraberinde tansiyon yüksekliği ve böbreklerde de sıkıntıya neden olmaktadır.

Gut hastalığı \"damla hastalığı\" olarak da bilinmektedir. Çocuklarda ve siyah ırk rengine sahip olan insanlarda görülen bir hastalık değildir. Ayrıca ailede gut hastalığı var ise genetik faktörlerden de kaynaklanabilmektedir. Bireyden bireye farklılık gösteren bir hastalıktır. Yani herkeste aynı şekilde seyretmez. Gut hastalığı eklemlerde tutuluma sebep olur. Özellikle ayak baş parmağının tutulumuna podogra adı verilir. Hastalığın tanısı, uzamn bir ortopedi veya fizik tedavi uzmanı tarafından koyulur. Gut hastalığı bazen hiçbir şekilde belirti vermeden yıllarca sessiz sedasız devam edebilir.

Gut hastalığının tedavisinde kolsişın dispert adı verilen ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaç ağrılı ve akut dönemde hastanın rahatlamasına fayda sağlamaktadır. Tabi ki ilacın tamamen doktor gözleminden sonra reçete edilmiş olması gerekir. Çünkü uzun süreli kullanımlarda ilacın yan etkileri bulunmaktadır.

Gut hastalığı zamanında tedavi edilmediğinde, böbreklerde taş birikmesi ve bazı romatizmal hastalıklara sebebiyet vermektedir ve eklemlerde ciddi şekil bozuklukları meydana gelmektedir. Beslenme de kırmızı et tüketimine sınır getirilmesinin yanı sıra sakatat, baklagiller ve deniz ürünlerinden de uzak durulması gerekir.
" } ] }