{ "title": "Grip Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Grip-Hastaligi-63.jpg", "date": "20.01.2024 00:58:16", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Grip hastalığı, influenza adı verilen bir virüsün vücuda girmesi sonucunda oluşan bir hastalıktır. Bu virüs vücuda girdiğinde doğrudan solunum yollarına yerleşir. Her sene kış mevsiminin bir iki ayı yoğun olarak grip hastalığı salgını olarak geçer. Grip hastalığına hemen hemen herkes kış aylarında yakalanmaktadır. İnfluenza virüsü bulaşıcı bir virüs çeşididir. Bu yüzden grip hastalığına yakalanan bir kişiyle yapılacak yakın bir temasta sağlıklı insana da kolaylıkla bulaşır. İnfluenza virüsü aynı zamanda vücut içine çok kolay yayılır ve çoğalır. Solunum yollarına giren virüs çoğalır ve kişinin tüm vücudunu etkileyerek ilerler. Vücuda yerleştikten sonra en geç iki gün içerisinde ortaya çıkar. Grip hastalığı sadece öpüşme yoluyla değil, hapşırma ve öksürmeyle de kolayca bulaşabilmektedir.

Çok nadir olarak uzun süre vücudundan virüsü atamayan kişiler için ölüme yol açtığına saptanmıştır. Grip hastalığı sürecinde beslenme büyük önem taşır. Çünkü İnfluenza virüsü bağışıklığı zayıf olan bünyelerde daha uzun süre barınır. Bağışıklık sistemi kuvvetli çalışan kişilerde kısa sürede vücuttan dışarı atılabilmektedir. Grip hastalığı için kesin bir tedavi olduğu söylenemez. Ancak günümüzde grip hastalığından korunmak için grip aşısı üretilmiştir. Bu aşı içerisinde bir çeşit inflüenza virüsü proteini vardır. Bilinenin aksine bu aşı grip virüsünden korunmak için değil, virüse karşı vücuda bağışıklık kazandırmak için yapılır. Aşı içerisindeki influenza virüsü proteini ile kişi grip hastalığını bünyesinde taşıyarak korunmuş olur. Grip hastalığına yakalanmak için bazen sadece aynı ortamda bulunarak aynı havayı solumak bile yeterlidir. Bu konuda toplu taşıma araçları, okullar veya hastaneler en kritik yerlerdir. Aynı zamanda bulaşma yolu olmadan kişinin aşırı soğuk havaya maruz kalması da grip hastalığına yol açabilmektedir. Grip hastalığının iyileşme süresi bazı bünyelerde değişiklik gösterse de sağlıklı bir kişi için bir haftayı bulmaktadır.

Grip hastalığı belirtileri nelerdir?
Grip hastalığı tedavisi için neler yapılmalıdır?

Kesin tedavisi olmayan grip hastalığı sürecini kişi için ancak kısaltmak ve kolay atlatmak mümkün olur. Bu süreç içinde bol bol su içilmelidir. Sıcak içecekler ve çorbalar faydalı olacaktır. Yatmadan önce nane limon gibi içecekler vücudu rahatlatır. Burun akıntısı varsa sık sık burun temizlenmeli ve boşaltılmalıdır. Uzun süre dinlenmek gerekir. Soğuk havaya çıkmamak ve vücudu sıcak tutmak önemlidir. Aşırı devam eden durumda yakın bir hastane veya sağlık ocağından muayene olunabilir. Böylece soğuk algınlığı, ateş düşürücü veya gribal enfeksiyon ilaçlarıyla tedavi süresi hızlandırılmış olur. Grip hastalığına yakalanan insanlarla mesafeli olmak gerekir. Sık sık eller sabunla yıkanmalı ve vücut temiz tutulmalıdır. Tüm bu önlemler alınsa da grip hastalığının vücuttan atılma süresi yaklaşık bir haftayı bulur.
" } ] }