{ "title": "Graves Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Graves-Hastaligi-67.jpg", "date": "20.01.2024 07:04:56", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Graves hastalığı, Tiroit adı verilen organın neden olduğu bir hastalık türüdür. Tiroit organı bir salgı bezidir ve boynun ön kısmında bulunur. Tiroit bezi yapısı itibarıyla tıpkı bir kelebeğe benzer ve vücut için gerekli olan bir kısım hormonları salgılar. Tiroit bezinin bu görevi yerine getirebilmesi için beyinden salgılanan salgılardan emir alması gerekir. Bu nedenle de beyin ve tiroit bezinin işlevlerini yerine getirebilmesi için birbirine ihtiyacı bulunduğu gerçektir. Tiroit bezinden kaynaklanan birçok tiroit hastalığı çeşidi bulunmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmı salgılanan hormon miktarıyla yakından ilgiliyken bazıları ise tiroit bezinin kendi özelliğinden kaynaklanabilir. Örneğin tiroit nodülleri bu nitelikteki hastalıklara örnek olarak verilebilir.

Graves hastalığı ise salgılanan hormonla yakından ilintilidir. Graves hastalığı hipertiroidiiiiiii olarak bilinen hastalığın bir uzantısıdır. Yani hipertiroidiii olan hastaların tiroit hormonları çok fazla salgılanır. Graves hastalığı da bu duruma bağlı olarak gelişir. Graves hastalığı ile mücadele edebilmek için uzun bir süre gerekir. Graves hastalığının tedavi edilebilmesi için hastanın endokrin kliniğinde takip altında tutulması şarttır.

Graves hastalığının belirtileri nelerdir?

Tiroit bezinden kaynaklanan hastalıkların belirtileri birbiri ile çok fazla benzerlik göstermektedir. Graves hastalığının hipertiroidiii hastalığına benzediğini daha önce de belirtmiştik. Bu nedenle graves hastasında görülen pek çok belirti hipertiroidiii hastasında görülen belirtiler ile örtüşmektedir. Fakat graves hastalığının bulguları bazen daha şiddetli şekilde seyredebilir.
Graves hastalığının teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın teşhisi için hastaya kan sayımı, ultrason, sintigrafi yapılır. Hasta için ilk etapta ilaç tedavisine başlanır. Fakat ilaç kullanımı en fazla 2 yıl sürer. Eğer bir çözüm alınamazsa kalıcı tedavi yöntemlerine geçilmesi gerekir. Bu yöntemler atom tedavisi ve ameliyattır.
" } ] }