{ "title": "Göz Kapağı Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Goz-Kapagi-Hastaliklari-24.jpg", "date": "20.01.2024 09:49:13", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Göz Kapağı Hastalıkları, Göz kapağında en sık görünen hastalık alerjik durumlardır. Göz kapağı içinde bulunan yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu arpacık, tıkanması sonucunca kirpik diplerinde oluşan blefarit adı verilen durumlar göz kapağı hastalıklardır. Bunlara ek olarak göz kapaklarında şekil bozukluğu meydana getiren hastalıklar da vardır.

Göz kapağı hastalıklarını oluşturan sebebe göre hastalıkları ilaçla ya da ameliyatla iyileştirmek mümkündür. Gözde görünen belirtiler hastalığın sebebine göre değişir. Alerjik durumlarda kaşıntı en belirli ve kişiyi en fazla rahatsız eden belirtisidir. Göz kapağında şişlik, gözün kendinde yaşarma, kızarıklık ve ağrı olabilir. Eğer arpacık gibi iltihabi bir durum varsa bunların belirtileri belirgin bir şişlik ve kızarmadır. Kişiyi oldukça rahatsız eden ve ağrılı bir aşamadır.

Diğer göz kapağı hastalıkları

Arpacık: Halk arasında arpacık olarak bilinen hastalığın göz kapağı kenarında veya altında oluşan iltihaplı bir durumdur, Arpacık, kapak kenarında ya da kapağın içinde şişkinlik, ağrı olması, kırmızı renkte mercimek tanesi kadar bir kitlenin ağrılı şekilde hissedilmesiyle meydana gelir. Bazen beraberinde kapak kenarlarında sarımsı kepeklenme veya çapaklanma olabilir. Tedavide genellikle ilkin ilaç tedavisi ve ılık kompres uygulanır. Tedaviye cevap verilmez ya da hastalık kronikleşirse cerrahi tedavi gerekebilir.

Göz kapağı düşüklüğü: Diğer çok görülen göz kapağı düşüklüğüdür. Üstteki göz kapağı üst görme alanını kapatır. Doğuştan olduğunda genelde göz kapağını kaldıran kaşın iyi gelişmemesine veya yaşlanmaya bağlı olabilir. Nedeni göz kapağını kaldıran kasın zamanla yıpranmasıdır. Göz kapağını açık tutmakta zorlanma, kapakları açmama nedeniyle alın bölgesinde ağrı ve bilhassa okuma sırasında kapakta daha çok düşme olur.

Göz Kapaklarının İçe Dönmesi: Göz kapaklarının yanı sıra kirpiklerin içe doğru dönmesi oldukça sıkıntılı bir durumdur. Göz tahribata, batmaya, yaşarmaya, ağrı gibi sıkıntılara, ileri durumlarda korneada yara oluşmasına ve görme kaybına yol açabilir. Bu durum da ameliyatla düzeltilmelidir.

Göz Kapaklarının Dışa Dönmesi: Alt göz kapağı dışa dönüp göze teması kesilince göz yaşı dağılımı yeterli olmayacaktır. Bu durum kuru göz ve enfeksiyona sebep olabilir. Gözde yaşarma, batma, yanma hisleri oluşabilir. Ameliyatla tekrar normal haline dönebilir.

Göz Kapağı Tümörleri: Göz rahatsızlıkları, plastik ve onarım cerrahi ve dermatoloji uzmanlarının alanına giren kapak kitlelerinin tedavisinde, kitleyi ortadan kaldırmanın yanında esas amaç; gözün anatomik yapının ve görüntünün korunmasıdır.
" } ] }