{ "title": "Göz Hastalıkları", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Goz-Hastaliklari-93.jpg", "date": "20.01.2024 12:56:47", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Göz hastalıkları, sürekli olarak karşımıza çıkan durumlardandır. Gözde meydana gelen tüm hastalıklar, göz hastalıkları grubu içerisinde incelenebilmektedir. Görme sağlığı, herkes için çok büyük önem taşımaktadır. En önemli duyu organlarından biri olan göz oldukça hassas bir organdır. Bu nedenle insanların en çok sakındığı bölgelerden biridir. Bu bölgede oluşan en küçük hastalıklar bile az ya da çok olmak üzere insanlarda görme sağlığı etkilemektedir. Bu gibi hastalıklarda en önemli durum tabi ki erken teşhistir. Erken teşhis edilen hemen hemen her göz hastalığı insanlarda meydana gelebilecek ciddi rahatsızlıkların engellenmesini sağlayacaktır. Günümüzde birçok farklı göz hastalığı bulunmaktadır. Ancak bu hastalıkların birçoğu etkilerini sıklıkla göstermez. Özellikle bazı göz hastalıkları, insanlarda çok ciddi bir şekilde sorun olduğu gibi sık sıkta karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde birçok zaman gözlük kullanan insanlarla karşılaşmaktayız. Öyle ki bu kullanılan gözlükle tam olarak bir hastalık olarak göz hastalığı olarak kabul edilmese bile aslında bu durum da bir göz hastalığı nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Göz hastalıkları hangileridir?

Katarakt: bu göz hastalığı, insanlarda göz bebeği arkasında bulunan bir mercekten kaynaklanmaktadır. Bu bölgede bulunan mercek, tamamen doğaldır. Katarakt sorunu olan insanlarda ise bu durum göz bebeği arkasında bulunan merceklerin saydamlığını kaybederek görme sağlığının bozulmasına neden olmaktadır. Katarakt adı verilen bu hastalık göz hastalıkları arasında en yaygın görülenlerinden biridir. Bu sorunun bulunduğu insanlarda görme işlemi buzlu bir cam arkasından bakılmış gibi gözükmektedir. Belirtileri ise daha çok çift görme, sık sık gözlük numarası değiştirme, renklerin matlaşması şeklinde söylenebilmektedir. Bu belirtilerden katarakt olduğu her ne kadar anlaşılsa bile gerekli olan testler kesinlikle yapılmalıdır.

Üveit: Birçok zaman nedeni bilinmeyen bu hastalık, gözün iris olarak adlandırılan katmanında meydana gelmektedir. Direk olarak iris olarak adlandırılan katmanda meydana gelen iltihaplanma sorunu olarak ortaya çıkan üveit hastalığı, arka bölgelerdeki iltihaplara bağlı olarak belirtiler gösterir ve insanlara rahatsızlıklar verir. Belirtileri ise genellikle uzun süreli alevlenmelerin görülmesi, bulanık görme, göz çevrelerinde ağrılar, sürekli ışık hassasiyeti ve uçuşan lekeler görülmesi durumu direk olarak üveit rahatsızlığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Behcet hastalığı: İlk olarak 1937 yıllarında ortaya çıkarılmış olan bu hastalık insanlarda büyük ve küçük damarların zarar görmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık eklemlerde de ortaya çıkabilmektedir. Ancak direk olarak etkilerini göz üzerinde de gösterebilmektedir. Bu rahatsızlık için gerekli olan tedavilerin yapılmaması durumunda direk olarak kalıcı görme sorunları oluşabilir.

Presbiyopi: Direk olarak yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan ve birçok zaman insanlarda sorunlara neden olan bu hastalık göz hastalıkları arasında önemli roller oynamaktadır. Bu rahatsızlık için yapılan tıbbi tedavilerde olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Presbiyopi hastalığı olan insanlarda yıllar geçtikçe hastalık daha da artacağı için kesinlikle gerekli olan tedaviler zamanında yapılmalıdır. Bu hastalığın en büyük belirtileri ise 50 cm'ye kadar yakına getirilen bir cismin insanlarda görülmesinde zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Bu hastalığa sahip olan insanlarda cisim uzaklaştırıldığında görülebilir.

Glokom: bu adı ile tam olarak bilinmeyen bu hastalık, insanlar arasında göz tansiyonu olarak ele alınmaktadır. Bunun yanında bu hastalığın bir diğer adı da karasu hastalığıdır. İnsanlarda göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi durumuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kişide bu basıncın artmasına bağlı olarak görme sinirleri zarar görür ve kişide zamanla görme kayıpları meydana gelmeye başlar. Bu nedenle gerekli olan işlemler zamanında yapılmalıdır. Göz hastalıkları arasında yer alan glokom genellikle 40 yaşın üzerindeki insanlarda riskli olarak görülmektedir. Belirtileri ise genellikle sabahları meydana gelen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme ve geceleri ışıkların etrafında halkalar görülmesi şeklinde etkiler göstermektedir.

Keratit: bu göz hastalığı, gözün en ön bölümünde yer alan ve damarsız olan bir bölümdür. Hem saydam hem de damarsız olan bu tabakada meydana gelen kornea iltihaplanması, keratit olarak adlandırılmaktadır. Bu rahatsızlık 20 yaşlarında tam olarak etkilerini göstereceği için insanlar bu yaşlarda haberdar olmaktadır. Sürekli ilerleyen ve daha da büyük belirtilere neden olacağı için erkenden müdahale edilmesi çok daha iyi olacaktır.
" } ] }