{ "title": "Glokom Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Glokom-Hastaligi-71.jpg", "date": "21.01.2024 18:21:24", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Glokom hastalığı, insanlarda çok yaygın olarak görülen bir durumdur. En bilinen adı ile \"Göz tansiyonu\" hastalığı, meydana geldiği zaman özellikle ortaya çıkarmış olduğu belirtiler nedeniyle insanlarda ciddi rahatsızlığa neden olmaktadır. Bu hastalık direk olarak göz içerisinde basıncın artması ile kendisini ortaya çıkarmaktadır. Bu basınç bazı insanlarda o kadar artar ki insanlarda göz sinirleri zarar görerek görme işlevinin ciddi olarak sorun olmasına neden olacaktır. Sinirler yavaş yavaş bir şekilde bozulacağı için genellikle glokom hastalığı olan insanlarda görme yavaş yavaş bozulmaktadır. Glokom hastalığı durumunda en tehlikeli durum tabi ki geç tanı konulmasıdır. Geç tanı konulduğunda direk olarak kişide görme sinirleri çok bozulmuş olacağı için yapılan tedavilere rağmen tedavilerin olumlu etkiler göstermesi zorlaşacaktır. Zaten bu hastalıkta etkilerini genellikle en son ortaya çıkaran bir hastalıktır. Erken teşhis olan insanlar ise genellikle bir göz muayenesinde ya da tesadüfen farklı durumlar için yapılan muayenelerde fark etmektedir.

Glokom hastalığında kimler risk altındadır?
Glokom hastalığının belirtileri nelerdir?

Ağrı: Meydana gelen ağrılar insanlarda baş ağrısı olarak ortaya çıkar ve genellikle sabah vakitlerinde görülür. Bu baş ağrılar bazen o kadar şiddetli olur ki direk olarak kişinin psikolojik sorun yaşamasına neden olmaktadır.

Ara ara bulanık görme: Sürekli olmasa bile özellikle göz içi basıncının artması durumunda direk olarak bulanık görme gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Bu gibi sorunlar sık sık ortaya çıkacağı için ciddi rahatsızlık uyandırabilir.

Sürekli ekrana baktıktan sonra ağrı: bu ağrılar ise genellikle bir saatten fazla tv izleyen insanlarda meydana gelmektedir. Meydana gelen ağrılar en çok göz etrafında meydana gelerek etkilerini göstermektedir.

Kişinin gördüğü ışık halkaları: bu halkalar kişi ışığa baktığında artış gösterecektir. Özellikle göz içi basıncının artması durumunda görünen halkalar da artış göstermektedir.

Glokom hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Üç farlı şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki ilaç tedavileridir. Yapılan ilaç tedavileri özellikle sorunun aşırı ilerlememiş olduğu insanlarda uygulanmaktadır. Kullanılan ilaçlar direk olarak göz tansiyonunu düşürmeye yönelik ilaçlardır. Ancak bu ilaçlar göz tansiyonunu düşürmüyorsa birçok zaman cerrahi tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır. Cerrahi operasyonlarda ise çoğunlukla ameliyat sonrasında glokom hastalığı ortadan kalkar. Bunun yanında son tedavi yöntemi ise lazer tedavisidir. Cerrahi operasyon ile yapılacak olan tedavi lazerle daha basit bir şekilde ortadan kaldırılabilmektedir.
" } ] }