{ "title": "Gizli Şeker Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Gizli-Seker-Hastaligi-44.jpg", "date": "19.01.2024 09:24:22", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Gizli Şeker Hastalığı, Diyabet öncesi olan gizli şeker hastalığının diğer bir adı pre-diyabettir. Diyabet hastalığı başlamadan önceki dönemde kişiler gizli şeker hastası olarak kabul edilmektedir. Gizli şekerin diyabet hastalığına dönüşmemesi için kişiler doktora başvurmaları ve Uzman tavsiyesine uymaları gerekmektedir. Ayrıca gizli şeker hastası olan kişilerin beslenmelerine, kilolarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Gizli şeker hastası olan kişiler gerekli önlemleri alırlarsa hastalık diyabete dönüşmez.

Kimler Risk Altında?

Gizli şeker hastalığının belli bir yaş grubu bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra gizli şeker hastalığı genellikle 45 yaş üstü ve kilolusu normalın üstünde olan kişilerde çok sık görülmektedir. 45 yaş ve üstü bir yaş grubunda yer alıyorsanız ve kilonuz da olması gereken kilodan fazla ise pre-diyabet olup olmadığınız öğrenmek için test yaptırmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra yüksek tansiyon, düşük HDL değerleri, kolesterol düzeyinin sürekli değişmesi, yüksek trigliserit düzeyi, ailede diyabet hastalığının olması ve 4,5 kilo ve üzerinde doğan kişilerin gizli şekere yakalanma riski fazladır. Eğer risk grubu içerisinde yer alıyorsanız her üç yıl da bir test yaptırmanız gerekmektedir.

Gizli Şeker Hastalığı Şüphesi Yaratan Durumlar
Gizli Şeker Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Gizli şeker hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Ne kadar sağlıklı beslenirlerse diyabete yakalanma riski azalacaktır. Bu nedenle gizli şeker hastalarının öncelikle beslenme uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Gizli şeker hastalarının beslenmede şunlara dikkat etmesi gerekmektedir.
" } ] }