{ "title": "Gastro Özofajial Reflü Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Gastro-Ozofajial-Reflu-Hastaligi-68.jpg", "date": "19.01.2024 03:06:09", "author": "sultan yiğit", "article": [ { "article": "
Gastro Özofajial Reflü Hastalığı; Ülkemizde ve tüm batı toplumlarında sık rastlanan, bireylerin yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık olup tüm sağlıklı insanlarda görülebilir. Dikkat edilmesi gereken bazı faktörler ve etkin medikal tedavi seçenekleri ile kaliteli yaşam sürmeye devam edebileceğimiz bir hastalıktır. O halde reflü hastalığını 5 madde ile adım adım inceleyelim.

Reflü hastalığı nasıl oluşur; yemek borusunun alt kısmında, mide içeriğinin yukarı geçmesini önleyen bir kapak sistemi bulunmaktadır. Reflü hastalığında bu kapak sistemi gerek anatomik bozukluklarla gerekse aşırı ve fazla yeme gibi kişisel faktörler sebebiyle genişleyerek çalışamaz duruma gelir. İşlevselliğini kaybeden bu kapak sistemi, mide içeriğinin yemek borusuna kaçıp çeşitli semptomlar vermesine sebep olur.

Reflü oluşturan durumlar; En sık sebebi obezite olmakla beraber sigara, alkol kullanımı; çay, kahve, soslu yiyeceklerin aşırı tüketimi; yemeklerden sonra sırt üstü yatmak, hızlı ve aşırı beslenme, stres, gebelik, vücudu sıkan giysiler reflü oluşumuna sebep olan kişisel faktörlerdir. Anatomik faktörler ise tıp biliminde hiatal herni olarak adlandırılan halk dilinde mide fıtığı olarak bilinen rahatsızlık örnek verilebilir.

Reflü hastalığının belirtileri; En bilinen belirtisi yanmadır. Yanmaya ek mide sıvısının ağza gelmesi ile oluşan acı-ekşi tat, kötü ağız ve nefes kokusu, gıdaların ağrılı ve zor yutulması, ses kısıklığı, boğazda takılma hissi reflü teşhisi konmasında temel belirtilerdir.

Reflü hastalığına nasıl teşhis konulur; Yukarıdaki şikâyetler genelde ileri bir teknik gerekmeden tanı koymak için yeterlidir. Fakat şikâyetlere ek; kilo kaybı, yutma güçlüğü, kansızlık, kanama gibi belirtiler mevcutsa endoskopi, biyopsi gibi ileri tetkik gerekmektedir.

Reflü hastalığının tedavisi nasıldır; Çiğneme tablet ve şurup formları olan antiasit, proton pompa inhibitörleri (PPİ) gibi ilaçlar tedavide etkindir.

Gastro özefajial reflü hastalığında; verilen ilaçları düzgün kullanmak, fazla kiloları vermek, mideyi hızlı ve çok dolduracak şekilde beslenmemek, dar pantolon ve etek gibi karın bölgesini sıkıca saran kıyafetleri giymemek, mide asidini artıran ilaçlar tüketmemek (Aspirin ve bazı ağrı kesiciler), başı normalden daha yukarıda tutacak yastık kullanmak kaliteli bir yaşam sürmek için dikkat edilmesi gerekenlerdir.
" } ] }