{ "title": "Frengi Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Frengi-Hastaligi-96.jpg", "date": "19.01.2024 18:05:19", "author": "Fatma ULUSAL", "article": [ { "article": "
Frengi Hastalığı, Halk arasında sifiliz ya da frengi olarak bilinen ve bir bakteri çeşidinin neden olduğu, cinsel yolla bulaşan kronik hastalıklardan biridir. Bu hastalık çeşitli dönemlerde ortaya çıkabileceği gibi yıllarca gizli kalma özelliğine de sahiptir. Hastalığa neden olan bakteri Treponema pallidum bakterisidir. Cinsel yolla bulaşan en sık olan Frengi hastalığı diğer viral ve bakteriyel hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırmaktadır.

Frengi Hastalığı Görülme Sıklığı Nedir?
Frengi Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Frengi Hastalığı genellikle enfekte olmuş lezyondan yani dudak, meme, oral kavite veya genital lezyonlardan veya vajinal, anal ve orogenital temas sonrasında bulaşmaktadır. Spiroketler için minör travmaya maruziyet sonrası bozulmuş epitelden bulaşması kolaylaşmaktadır. Hamile anneden bebeğe bulaşma ihtimali çok yüksektir. Frengi hastası hamile bir anneden doğmamış bebeğine geçen mikrobun, bebeğin ölü doğmasına neden olması mümkündür. Diğer bir ihtimalde ölü doğmamış bebeklerin erken doğum sonucu ölmesidir.

Frengi Hastalığı Riski Olan Kişiler Kimlerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi bazı kişiler diğer insanlara göre daha riskli durumdadır. Bu kişiler;
Frengi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık evresel olarak değişkenlik göstermektedir. Genel olarak 3 evreden oluşmaktadır.

1. Evre; Kuluçka dönemi olarak da geçer. Frengi mikrobu vücuda girdikten hemen sonra başlar. Bakterinin en sık yerleştiği yer genital bölgedir. Ancak bu evredeyken sağlıklı bir teşhis konulması zordur. Bakteri vücuda girdikten sonra kan yoluyla vücuda yayılır. İlk girdiği andan 20-25 gün sonra belirtiler gözlenmeye başlar. Bu evrenin belirtileri;
2. Evre; Hastalığın asıl belirtilerinin bölgesel olmanın yanı sıra tüm vücutta gözlendiği evredir. Bu evre duruma göre 1 yıla yakın sürebilir. Bu belirtiler;
3. Evre; bu evre frenginin son evresidir. Bu evrede artık frenginin neden olduğu diğer hastalıklar gözlenir.
Frengi Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalıkta en önemli nokta erken teşhistir. Bunun yanında teşhisin doğru yapılması gerekir. Çünkü frengi hastalığına yakalanan bir vücut her hastalığı taklit edebilir. Doğru teşhis sonrasında ilk etapta penisilin tedavisi yapılır. Penisilin alerjisi olan hastalarda ise ağır metal olan arsenik ve yarı metal olan bizmut bileşikleri kullanılmaktadır. Penisilin miktarı hastalığın evresine ve hastanın bünyesine göre değiştirilmektedir. Penisilin haricinde doksisiklin, tetrasiklin türü antibiyotikler de kullanılmaktadır. Bunun yanında hastalık son evrelerdeyse, organlara zarar vermeye başlamıştır ve organlardaki hasarı geri döndürmek imkânsızdır. Bu nedenle hastalık şüphesi varsa hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Çünkü ilk iki aşamada frengi hastalığı tamamen ortadan kaldırılmasa bile neden olacağı hasarlar önlenebilir. Bunun yanında diğer insanlara da bulaşmaması için tedbirler alınır.

" } ] }