{ "title": "Fib Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Fib-Hastaligi-79.jpg", "date": "20.01.2024 06:27:48", "author": "Merve Çava", "article": [ { "article": "Fib Hastalığı, Kedilerin bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalık türüdür. Ölümcüldür olabilir ve kesin bir tedavisi söz konusu değildir. Kesin olarak tanısı otopsi mümkün olabilir. Coronavirüsler ile oluşur. Kediler bu virüsü tükürükleri ve dışkıları ile saçarlar. Aynı zamanda bir kedi enfekte olmuş diğer bir kedinin herhangi bir eşyasını soluduğunda ya da sindirirse enfekte olur. Virüsün ömrü 1 hafta olabilse de evlerde sık kullanılan dezenfektanlarla hızla inaktive olur.

Fib Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

İlk aşamada genellikle belirgin belirtiler oluşmaz. Bazı kedilerde hapşırma, burun ve göz akıntısı görülebilir. Bazen de bazı kedilerde orta derece bağırsak hastalığı olarak görülebilir. Fib hastalığında iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik ve durgunluk hali, görme sorunları, denge sorunları ve mutsuz ruh hali meydana gelir. Virüs bulaşan kedilerin küçük bir kısmında ölümcül olur.

Ölümcül Fib Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri aniden ortaya çıkabilir ya da belirtiler bir anda şiddetlenerek artabilir. Birçok kedide depresyon, düzensiz kıl örtüsü, kilo kaybı ve ateş olmakla birlikte spesifik olmayan belirtilere sahiptir.

Tanısı

Otopsi haricinde tam tanısı konulamaz ancak birden fazla test ile güvenilirlik artar. Kan testi, Elisa testi, RT-PRC testi, FA testi, karında biriken suyun incelenmesi gibi testler ile tanısı konusunda güvenilirlik sağlanır.

Fib Türleri

Efuziv FIB ve NonEfuziv FIB.

Tedavisi

Kesin bir tedavisi yoktur. Bağışıklık sistemini güçlendiriciler, interferonlar, özellikle C vitamini olmak üzere vitamin kürleri önemli tedavi araçları arasındadır. Islak Fib'te karındaki su alınarak kedinin solunumu rahatlatılabilir. Ancak bu hastalığın efuziv formunun herhangi bir tedavisi yoktur.

İnsanlar ve Fib

Kedi familyası dışında Fib hastalığı görülmemiştir. İnsan sağlığı açısından risk taşıdığı bilinmemektedir.

" } ] }