{ "title": "Faranjit Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Faranjit-Hastaligi-23.jpg", "date": "21.01.2024 16:13:54", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Faranjit Hastalığı: boğazda meydana gelen enfeksiyon ile boğaz mukozasının şişmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Farenksin iltihaplanmasına farenjit veya faranjit hastalığı denir. Normalde boğaz nemli, berrak ve ağrısızdır. Farenjit, geniz akıntısı ile boğazda kızarıklık ile tahriş yaparak ağrıya neden olur. Bu, boğaz ağrısı olarak da bilinir.

Faranjit Hastalığı Neden Olur?

Viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan meydana gelir. En yaygın oluşum sebebi soğuktur. Diğer sebepler ise; grip, mononükleoz, suçiçeği ve krup (Küçük çocuklarda görülür). Faranjitin bazı sebepleri ise bakterilerdir. Bakteri nedeniyle oluşan farenjit ağrılı olur, ayrıca bademcikler üzerine beyaz lekeler, boyunda şişen lenf düğümleri ve boğazda ateş görülebilir. Çoğu insan bundan dolayı çok acılı bir boğaz ağrısı yaşar.

Viral farenjit, genç ve küçük çocuklarda şiddetli bir viral enfeksiyon olan mononükleozdan kaynaklanmadığı sürece normal seyir gösterir ve iyileşmesi bir hafta sürer. Mononükleoz ise sıklıkla 'öpüşme hastalığı' olarak adlandırılır ve bulaşıcıdır. Ancak insanların bu hastalığı kapmaları için birbirlerini öpmeleri gerekmez. Ortak kullanılan mutfak araç ve gereçleri, aynı bardaktan su içmek, banyo malzemeleri, aynı havluyu kullanmak bu hastalığı bir başkasına kolayca bulaştırabilir.

Faranjitin diğer nedenleri arasında difteri ve boğmaca gibi bakteriyel enfeksiyonlar vardır. AIDS'e neden olan virüs ve tümörler, alerji, kuruluk, tahriş edici madde, kas gerginliği (Boğazdaki kasların), HIV gibi belirgin olmayabilecek nedenler faranjite neden olur. Faranjit hastalığının ender görülebilen sebepleri arasında boğazda apse ve epiglot iltihabı da vardır.

Faranjit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Farenjit belirtileri hafif veya şiddetli olabilir. Boğazda tahriş olma, boğazda kızarıklık ve ağrı faranjitin belirtileri arasındadır. Boğazda aşırı derecede ağrıma veya boğazda çok şiddetli şekilde yanma ve yutkunma güçlüğü, bademciklerde beyaz leke oluşması, boyundaki lenf düğümlerinde şişme, ateş ve genel bir faranjit hastalığı belirtisidir.

Faranjit Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Faranjit tedavisine başlamadan önce kesinlikle teşhis yapılmalıdır. Faranjit hastalığının tedavisi faranjitin nedenine göre viral veya bakteriyel olmasına bağlı olarak değişir. Bu hastalık için uygulanacak antibiyotik tedavileri sadece bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılmalıdır. Faranjit, bakterilerden kaynaklanıyorsa antibiyotik gerekir.
" } ] }