{ "title": "Et Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Et-Hastaligi-42.jpg", "date": "22.01.2024 01:34:23", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Et Hastalığı, halk arasında et hastalığı olarak bilinir. Tıp dilinde gut hastalığı adını alır. Kandaki ürit asidin eklemlerde birikip kristalleşmesiyle ağrı ve şişliğe neden olur. Alkol, beslenme düzensizliği ve genetik nedenler et hastalık riskini arttırır. Bu hastalık aniden başlar. Ayak baş parmağı eklemini ve ayak ile el bileğini etkiler. Vücudun soğuk bölgesine yerleşerek toplanır. Ayak ve ayak baş parmağı vücut ısısının düşük olduğu yerde et hastalığı oluşur. Eklem şişer, kalınlaşır ve şiddetli ağrı görülür. Daha çok gece ağrı başlar. Eklem hareketini kısıtlar. Deri çevresi kızarır ve mor renk oluşur. Vücutta yanma, uyuşma, kaşınma oluşturur. 1-2 saat önceden hastalık kaşınma ile başlar ve eklem ağrıları ile şiddetli ağrı oluşur. Ağrı gece başladığı için uyku düzeni bozulur. Et hastalığı ürit asidin yükselmesine neden olan gıdadan meydana gelir. İdrarla ürit asidin dışarı atılması az görülür. Bedenin sağlığını bozar. Eklem ağrısı yapar ve iltihap oluşturur. Et hastalığı kişi fazla kilo alınca görülür. Alkol, sigara kullanınca oluşur. Hayvansal süt ürünleri ve et ürün tüketiminde et hastalık riski artar. Diyanet hastasında hastalık görülür.

Et hastalığı belirtisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Kişinin sağlığına etki eder. Eklem ağrısı oluşturur. Vücutta şişlik, kızarma oluşur. Vücut sıcaklığı artar. Şişen eklem derisinin üzeri kırmızı vişne rengini alır. Et hastalığına parmak ucuyla dokununca bile sancılı ağrı oluşur. Bu hastalık ayak baş parmağın ekleminde görüldüğü için vücudun diz, dirsek ekleminde de meydana gelir. Kişi mutlaka doktora gitmelidir. Doktor kontrolü ile tedavide asit düzeyini düşüren ilaç verilir. Et hastalığını engelleyici ilaç kullanılmaya başlanır. Vücutta oluşan iltihabın geçmesi sağlanır. Eklem ağrısı geçse bile ilaç kullanılmaya devam edilmelidir.
" } ] }