{ "title": "Erken Yaşlanma Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Erken-Yaslanma-Hastaligi-86.jpg", "date": "19.01.2024 20:22:30", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Erken Yaşlanma Hastalığı, Çok düşük ihtimaller ile ortaya çıkan ama bu hastalıktan, mustarip olan pek çok çocuk hasta bulunmaktadır. Erken yaşlanma hastalığı bir çocuk hastalığıdır. Hastalığın tıp dilindeki adı progeriadır. Nadir görülen bir çocuk hastalığı olmasına rağmen yaşlanma süreci son derece hızlıdır. Hastalığın maalesef bir kesin bir tedavi şekli olmadığı gibi hastaların yaşam süreleri de oldukça kısa. İlerleyen zamanlar da genlere bağlı gelişmeler ve çalışmalar ile bir çözüm bulunacağı umulmaktadır.

Erken yaşlanma hastalığı nedir?

Anne ve babadan gelen bir genin mutasyona yani değişime uğraması sonucu oluşan bu hastalıkta hasta kişiden çocuklarına geçen bir kalıtım söz konusu değildir. Çünkü erken yaşlanma hastalığı yaşayan çocuklar üreme ve belli bir cinsel olgunluğa ulaşamadan hayatlarını kaybetmektedirler.

Erken yaşlanma hastalığında hastaların yüz şekilleri tipik ve belirgin özellikler taşır. Yüz şekline göre oldukça büyük bir kafa yapısı dikkat çekici özellikler arasındadır. Saçlı deri bazılarında çok az olup bazılarında ise hiç yoktur. Kafa derisi belirgin şekilde damarlı bir yapıya sahiptir. Yüzdeki gelişmemiş ve oldukça küçük çene yapısı dikkat çekicidir. Dişler çürük ve düzensiz bir yapıya sahiptir. Burun tipi farklı ve küçüktür. Öne doğru eğik bir duruş şekilleri vardır. Büyümenin tamamen durduğu gözlemlenir.

Erken yaşlanma hastalığı tamamen çocuğun fiziksel görünümü ile alakalıdır. Zekâ ve beyin ile ilgili hiçbir problem bulunmaz. Bu hastalar normal insanlar gibi konuşma becerilerine sahip olup öğrenmeye ve her konuda fikir yürütmeye açıktırlar.

Erken yaşlanma hastalığına dair hiçbir ilaç tedavisi olmadığı gibi hastaların büyüme ve gelişimlerine katkı sağlayacak besin takviyeleri de işe yaramamaktadır. Erken yaşlanma hastalığına dair gen çalışmaları hızla devam etmesine rağmen hastalığa ilerlemesine katkı sağlayacak bir gelişim henüz söz konusu değildir.

Erken yaşlanma hastalığına yakalanmış olan çocukların vücut metabolizmalarında herhangi bir yaşlılık belirtisi ya da yaşlılıktan kaynaklanan rahatsızlıklara rastlanılmamıştır. Sıkıntı sadece fiziksel görünümden kaynaklanmaktadır.
" } ] }