{ "title": "Erişkin Still Hastalığı", "image": "https://www.hastaligi.gen.tr/images/Eriskin-Still-Hastaligi-51.jpg", "date": "20.01.2024 08:48:49", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Erişkin Still Hastalığı, Gün içinde ateş basması, ateşe bağlı olarak deri dökülmesi, eklem-kas ağrıları şişkinlik ile kendini gösteren iltihabi romatizmal bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hem çocukluk hem de erişkinlik döneminde kendini daha belirgin bir biçimde gösterebilir. Kişinin 16 yaşından sonra beliren bu hastalık evresine 'erişkin still\" hastalığı adı denmektedir. Erişkin still hastalığı çok sık görülen bir hastalık değildir. Bu hastalık 15-25 ve 36-46 yaşları arasında sık olarak görülmektedir.

Still hastalığının belirtileri nelerdir?

Hasta ateş atakları geçirir. Ateş genel olarak akşamları yükselir. Ateş yükseldiğinde hasta kendin çok halsiz hisseder. Kas ağrıları olabilir. Eklem ağrıları haftalarca sürebilir. Vücutta şişmeler gözlemlenebilir. Deride ateşin verdiği etkiyle pembe kızarıklar görülebilir. Bu kızarıklar kaşıntı yapabilir. Bu ataklar sırasında boğaz ağrısı oluşabilir. Lenf bezlerinde meydana gelen şişme, karaciğer de büyüme görülebilir. Hastalık ilerledikçe oran düşün olsa da eklem hasarlarına bağlı olarak eklem kısıtlamalarına neden olabilir.

Still hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığı tamamen yok edecek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır ama kontrol altına alınarak hastanın hayat kalitesi yükseltilebilir. Steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar hastalarda denenmektedir. Anacak bu tedaviye cevap veren kişi çok azdır. Hastaların büyük bir kısmında orta ve yüksek düzeyde kortizon tedavisi gerekir.
" } ] }